Lavanda ar putea fi INTERZISĂ de autoritățile europene!

O directivă europeană ar putea clasa lavanda drept o „plantă periculoasă”. Producătorii sunt extrem de îngrijorați că uleiurile esențiale produse din lavandă, un sector emblematic pentru Franța, ar putea să se regăsească în categoria „produselor chimice” în cadrul acestei reglementări europene ce ar urma să fie votate la finele anului, transmite RFI, citat de G4Media.ro.

Astfel, invocând faptul că anumite molecule prezente în lavandă ar putea provoca iritații ori alergii, uleiul esențial ar putea fi considerat de autoritățile europene drept produs periculos.

„Săpunul cu lavandă va fi interzis, cosmeticele la fel. Ceaiul pentru infuzie va fi interzis. Este o regiune întreagă, o filieră întreagă va avea de suferit, practic va dispărea o meserie”, se plânge Alain Aubanel, un fermier a cărui familie cultivă lavanda de trei generații, în sudul Franței. Anul acesta recolta este una destul de bună, iar Alain încearcă din răsputeri să salveze afacerea familiei, astfel că pe plantația lor au apărut panouri pe care se poate citi „lavanda este pe cale de dispariție”.

Noua reglementare ar putea impune producătorilor să tipărească pe fiecare produs un avertisment pentru cei care sunt alergici la lavandă.

Pentru distilatori, proprietățile lavandei sunt multiple, planta fiind recunoscută ca un anti-inflamator și un calmant foarte bun. Cu toate acestea, practic, toate uleiurile esențiale sunt amenințate de viitoarea reglementare europeană.

„Toată lumea cunoaște binefacerile uleiurilor esențiale. De ce ne tachinează în prezent cu așa ceva, nu înțeleg. Cred că sunt confundate produsele naturale cu cele chimice”, spune Thierry Bizouard, președintele distileriei Nateva.

Dacă noua legislație va fi aprobată, producătorii de săpun bio vor fi obligați să folosească ulei esențial de sinteză, condierat mai puțin periculos pentru sănătate.

„O aberație”, consideră Bizouard, adept de produse naturale și proprietar al unui atelier în care este produs săpun bio: „Parcă am merge în sensul opus al firescului. Vrem o societate mai responsabilă, mai concentrată spre ecologie, iar dintr-o dată, sub pretextul unei precauții sanitare, suntem puși să facem cale întoarsă”.

Liderii acestui sector speră să mobilizeze deputații europeni pentru a le pleda cauza în timp util la Bruxelles, unde este discutat acest proiect și care urmează să fie votat până la finele anului.

Alain Aubanel spune că nu pot fi evaluate de aceeași manieră produsele chimice și uleiurile esențiale. Autoritățile europene doresc ca fiecare moleculă să fie verificată înainte să fie pusă pe piață, pentru a se stabili dacă nu conțin alergeni, dacă nu sunt cancerigene ori dacă ar putea conține perturbatori endocrini. Iar într-un ulei esențial de lavandă se regăsesc mai bine de 600 de molecule, explică producătorul.

În sud-estul Franței există cel puțin 2.000 de producători de plante, ce ocupă 5.000 de hectare cultivate cu plante medicinale ori pentru parfum. Din acest sector local mai fac parte și 60 de societăți cu câteva sute de salariați ce produc cosmetice, parfumuri și plante pentru aromoterapie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole