Laurenţiu Rebega (P.E.): Criza laptelui, un cerc vicios care trebuie rupt

rebegaEuroparlamentarul Laurenţiu Rebega, membru al Comisiei de Agricultură, a transmis joi un mesaj prin care a cerut să fie găsite de urgenţă soluţii pentru rezolvarea problemelor din sectorul laptelui:
„Industria produselor lactate din UE este într-o criză fără precedent. Produsele lactate foarte ieftine, supraproducția în raport cu cererea, fluctuațiile mari de preț, dezastrele naturale și epidemiile cu care se confruntă acest sector au îngreunat considerabil situația producătorilor. Prețurile foarte mici obligă fermierii europeni, la nivel individual, să producă mai mult lapte pentru a evita falimentul.
E clar de ce vorbim de un cerc vicios: pe de o parte producătorii sunt forțați să producă și mai mult, iar pe de altă parte, la nivel colectiv, acest fenomen de creștere face ca prețurile să coboare și mai mult. E inadmisibil că, în multe țări, ‘laptele a ajuns mai ieftin decât apa îmbuteliată”, aafirmat el.
În medie, în statele UE, o sticlă de apă de un litru costă 1,34 de euro, în timp ce un litru de lapte este cu aproape 50 de euro-cenți mai ieftină, adică, 0,89 de euro. Acest lucru reprezintă un dezastru pentru fermieri.
Momentul în care cotele de lapte au fost ridicate a coincis cu anumite dezechilibre pe piața mondială, date fie de embargoul impus Federației Ruse, fie de scăderea cererii dinspre China, fapt care a produs o nouă fază de turbulențe. Nu e de neglijat faptul că Rusia este al doilea cel mai mare importator de lapte din lume.
Această situație nu mai poate continua! În ultimii ani, zeci de mii de fermieri producători de lactate din întreaga UE au fost forțați să își abandoneze producția. „Situația critică cu care se confruntă sectorul laptelui se datorează în mare măsură liberalizării complete a acestuia, iar soluțiile prezentate până acum sunt în mod evident inadecvate”,a afirmat euroalesul.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole