25 septembrie 2021 - 03:49

Laurentiu Baciu: “Noi, fermierii, nu ne putem izola!”

În vremuri în care singura soluție prin care ne putem proteja de virusul care a împânzit planeta este autoizolarea, oamenii rurarului, fermierii, spun că pentru ei aceasta nu este o soluție, pentru că trebuie sa muncească, dacă vor să trăiască.

Laurențiu Baciu, fostul președinte al LAPAR, a declarat în exclusivitate pentru AGRO TV că și-a luat măsuri, dar domeniul nu îi permite lui și nici oamenilor săi să întrerupă activitatea.

”În rândul nostru am instruit fermierii cu care lucrăm, ținem cont de ceea ce s-a hotărât dar avem probleme cu aprovizionarea în ceea ce privește inputurile, atât a semințelor cât și a pesticidelor”, a spus Baciu.

Alte motive de îngrijorare vin și din partea băncilor, care, spune fermierul, au devenit destul de agresive.

”S-au sistat toate creditările iar asta va diminua activitatea multor fermieri. Nici nu ne putem repara utilajele pentru că dacă granițele sunt închise nu avem de unde să luăm piese mecanice de schimb”, a mai adăugat acesta.

Deși pană în acest moment nu s-a luat în calcul o posibilă raționalizare a hranei pentru populație, fermierii și micii producători își fac treaba în continuare, asta deși se supun unor riscuri.

”Nu se va pune problema raționalizării. Ceea ce ar putea face guvernul ar fi plafonarea, pentru că în aceste situații extreme unii uită de bunul simț. Sunt produse care acum costă și de trei, patru ori mai mult. Nu producătorii sunt cei care duc prețurile în aer, ci comercianții”, a concluzionat Baciu.

Nu în ultimul rând, prin intermediul campaniei noastre de susținere ”AGRO TV te ascultă! AGRO TV e vocea ta!”, fostul șef al marilor fermieri a ținut să transmită un mesaj de încurajare către toți oamenii ruralului românesc: ”Trebuie să rămânem calmi, să ne ocupăm de campania de primăvară, de întreținerea culturilor de toamnă și poate dacă vom avea un an bun din punct de vedere climateric și cu ceva precipitații, totul se va termina cu bine”.