În cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agroproiecte de succes”, echipa AGRO TV a fost în vizită la ferma lui Laurențiu Baciu, un agricultor cu ștate vechi din județul Bacău, pentru a discuta mai multe subiecte de actualitate din agricultura românească.
Printre altele, fostul lider al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a radiografiat situația actuală în care se află sectorul agricol, vorbind despre promisiunile neonorate ale reprezentanților Ministerului Agriculturii.
”Din experiența pe care o am, vă pot spune că așteptările fermierilor nu vor fi onorate niciodată. Știți prea bine că orice plată trebuie să fie bugetată, or atât timp cât nici în proiectul de buget al Ministerului Agriculturii nu era prinsă suma pentru calamități, toate promisiunile celor de la minister erau lipsite de adevăr. De la început am știut că nu se dau. Aici trebuia să se vadă mai bine presiunea celor care încă mai reprezintă fermierii – aici mă refer la mediul asociativ – care nu au făcut demersurile necesare încât să- determine pe cei din Guvern să acorde acea sumă pentru despăgubiri
”Ați văzut și acum la sfârșitul campaniei de recoltare a cerealelor că s-au realizat nu știu câte producții, s-a făcut, s-a dres… Am înțeles lucrul acesta și l-am trăit, dar n-am înțeles o explicație a ministrului în care a spus că prețul pâinii în România depinde de prețul pieței mondiale a cerealelor. Iertați-mă, domnule ministru, dar de aici se vede că n-ați cultivat un hectar de grâu vreodată. Prețul cerealelor a crescut nu datorită creșterii prețurilor de către producătorii agricoli, ci datorită creșterii prețurilor la inputuri, pe care nu le mai produce agentul economic din agricultură”, a precizat Laurențiu Baciu.
Printre celelalte neajunsuri ale fermierilor, și situația politică instabilă creează multe probleme în sectorul agricol, deoarece nu există o strategie pe termen lung, iar fermierii sunt nevoiți să facă un ”business sălbatic, incoerent”, este de părere Laurențiu Baciu.
”Pentru un business sigur și adevărat, problema numărul unu este să-ți faci niște socoteli pe termen lung. Din păcate, ca să poți să faci așa ceva, trebuie să ai o bază legală. La noi se întâmplă lucruri foarte ciudate – dacă se schimbă Guvernul de 6 în 6 luni, se schimbă și legislația din 6 în 6 luni, ceea ce ne face să facem un business sălbatic, incoerent și să mergem mai mult la mila Domnului. N-am văzut nicio strategie nu spun pe 20, 30, 100 de ani, ci măcar pe un mandat de 4 ani”, a mai subliniat fermierul băcăuan.
Vă invităm să urmăriți întregul dialog cu Laurențiu Baciu în videoclipul de mai jos: