20 aprilie 2021 - 20:26

Laurentiu Baciu: ”Legea anti-seceta, o hotarare ciudata”

Fermierii români ale căror culturi sunt afectate de fenomenele meteo extreme vor putea primi despăgubiri din partea statului. Deputații au adoptat o lege prin care agricultorii vor reduce din pierderile înregistrate din cauza secetei în speranța că vor putea continua activitățile în acest domeniu al economiei.

Mai precis despăgubirile se acordă producătorilor agricoli ale căror culturi au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile numai pentru daune ce depăşesc 30% din producţie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate până la data producerii fenomenului. Laurențiu Baciu, fermier din județul Bacău, invitat în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, a precizat că această lege este una „ciudată”.

„Este o hotărâre ciudată, care mie îmi lasă impresia că cei care au hotărât lucrul ăsta, nu ştiu despre ce este vorba. Spun că la 30% suprafață calamitată, ca și cum această cifră este profitul. Pe urmă acel procent de 70%. Deci 70% din toate cheltuielile efectuate. Şi eu dacă am calamitate 100%, de cei 30% cine mă despăgubeşte, că resurse nu am? Lasă impresia că oricare dintre noi, pe orice cultură, obținem un profit de 30% din investiţii. Cu totul fals pentru că ne rezumăm la 6-7% profit. Nu vreau să fiu răutăcios, dar cei care au hotărât aşa ceva nu au experienţă. Nu ştiu să facă afaceri în agricultură, să facă profit şi cred că ne despăgubesc prea mult acum. Dacă doresc ca agenţii economici din domeniu să îşi continuie munca, trebuie să revină la o despăgubire mai consistentă. Pentru că tot dânșii au stabilit și care sunt sunt cheltuielile, neținând cont de realități. Una este cheltuiala la o cultură de grâu din Călărași și alta este cheltuiala la aceeași cultură în Vaslui sau în altă zonă a țării”, a afirmat Laurențiu Baciu, fermier din județul Bacău.

De asemenea, sursele de apă subterană, apă curgătoare, lacurile şi lacurile de acumulare cu folosinţă energetică pot fi utilizate pentru irigaţii, fără plata contribuţiei specifice de gospodărire a apelor, pe perioada stării de urgentă instituite pe teritoriul României și pe o perioadă de 6 luni de la încetarea acesteia. Pe aceeaşi perioadă, pentru obţinerea avizelor de gospodărire a apelor în vederea executării lucrărilor de investiţii în infrastructura de irigaţii se vor elimina toate taxele, iar termenele de eliberare a acestora vor fi reduse la jumătate, prevede proiectul.