Lascu (MMAP): Estimez că Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate își va intra în atribuții, în octombrie

munte_satNou înființata Agenție Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) ar putea să-și intre în atribuții în luna octombrie a acestui an, până atunci primul pas, conform legii, fiind ca ministerul să propună o Hotărâre de Guvern pentru organizarea acestei entități, a declarat secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), Viorel Traian Lascu.
‘Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate se va ocupa de ceea ce înseamnă sistemul național de management. (…) Primul pas, conform legii, este ca Ministerul Mediului să propună o Hotărâre de Guvern pentru organizarea acestei agenții naționale. Aceasta va demara cu un nucleu profesional de circa 10-15 persoane, prin care ne asigurăm că această construcție are un schelet de resurse umane foarte bine gândit. În paralel, trebuie să acoperim ceea ce înseamnă arii naturale protejate, administrate în momentul de față. Agenția se va dezvolta în timp, în funcție de nevoi, până la maximum 90 de persoane, așa cum spune legea, în ceea ce privește nucleul central. Teritorial, în funcție de cum grupăm ariile naturale protejate neadministrate, vom crea și instituțiile publice de administrare a acestor arii. Estimez că, în luna octombrie, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate își va intra în atribuții’, a afirmat Lascu.
Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea Legii privind înființarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și pentru modificarea OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.
Deputatul liberal Lucia Varga, unul dintre inițiatorii legii, declara, în aprilie, că actul normativ oferă posibilitatea de a proteja mai bine și de a conserva biodiversitatea din țara noastră. Ea preciza că prin această agenție se creează cadrul legal pentru administrarea unitară a tuturor ariilor naturale protejate și o coordonare a implementării planurilor de management al acestora, în vederea protejării și conservării biodiversității.
România adăpostește cele mai valoroase ecosisteme din Europa pe nu mai puțin de 1,6 milioane de hectare (rezervații științifice, rezervații naturale, parcuri naționale, parcuri naturale, monumente ale naturii), la care se adaugă Rezervația Biosferei Delta Dunării, cu cele 580.000 de hectare.
Ariile naturale protejate înființate în România, inclusiv siturile Natura 2000 — arii naturale protejate de interes European — reprezintă 23% din suprafața țării, iar din acest areal pădurile reprezintă 45% din fondul forestier național. Parcurile naționale și naturale (fără Delta Dunării) reprezintă doar 5% din suprafața României.
Conform datelor publicate la sfârșitul lunii ianuarie de Societatea Ornitologică Română (SOR), România deținea, la nivelul anului 2015, un număr de 1.486 de arii naturale protejate, în creștere cu 156,6% față de anul de referință 1990.
Statistica prezentată cu ocazia împlinirii a 25 de ani de mediu indică faptul că, la sfârșitul anului trecut, pe plan național existau 13 parcuri naționale și 15 parcuri naturale. De asemenea, Rețeaua Natura 2000 din România cuprindea 383 de Situri de Importanță Comunitară (SCI), respectiv 148 de Situri de Protecție Avifaunistică (SPA).
Pe de altă parte, în Uniunea Europeană, Natura 2000 acoperă 18% din suprafața terestră și 4% din cea a mărilor, fiind cea mai mare rețea de arii protejate din lume, însumând 1,039 milioane de kilometri pătrați. (Sursa: AGERPRES)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole