Procesatorii din industria laptelui merg pe nivel de avarie, cu profitabilitate aproape inexistentă, susține George Grecu, specialist în acest domeniu. Potrivit acestuia, motivele sunt multiple, de la prețul ridicat al materiei prime, până la lipsa de măsuri de susținere pentru sector din partea autorităților.
Subiectul a fost discutat într-o ediție specială a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizată în cadrul Expoconferinței Internaționale Meat Milk 2022.
”Problemele sunt foarte mari. Încep de la poarta fabricii, unde laptele materie primă este puțin față de alți ani și este scump. Dacă faci cașcavalul cu 10 litri de lapte, 2 lei vrea fermierul, 20 de lei este numai materia primă fără să îi faci absolut nimic, colectare, transport, răcire, procesare, pasteurizare, forță de muncă, utilități, diferite ingrediente, enzime, cheag, sare și așa mai departe, transporturi, ambalaje, condiționări, frig, climă. Aceste costuri reprezintă în jur de 50% față de prețul materiei prime, adică ajungem la 30 de lei pentru un kilogram de cașcaval, ca să spui că îți rămâne și ție profit.
Pentru noi este o perioadă foarte dificilă și grea, căutăm să optimizăm prin toate metodele prețul de cost, dar să nu uităm că realitatea este la raftul magazinului. Dacă eu dau cașcavalul cu 30 de lei, supermarketul își pune 50-100% adaos comercial la raft. Cine cumpără?
La ora actuală, chiar dacă mulți înjură procesatorul, se merge pe nivel de avarie, cu profitabilitate aproape de zero. De exemplu, la o fabrică cu un milion de euro cifră de vânzări pe lună, profitabilitatea este undeva la 50.000 lei. Este dureros, fiindcă nu ai capacitatea să de dezvolți, să investești, să te retehnologizezi și să faci ceva mai trainic, mai economic”, a precizat George Grecu în direct la AGRO TV.