Crizele suprapuse, atât din agricultură, cât și din sectoarele conexe, i-au aruncat pe crescătorii de animale într-un adevărat colaps. Mulți dintre ei se află în pragul falimentului și își duc animalele la abator, în condițiile în care, în țara noastră, prețul laptelui la raft a înregistrat cea mai mare creștere din Uniunea Europeană în ultimul an.
Potrivit reprezentanților Comisiei Europene, laptele s-a scumpit cu 64% în România, față de nivelul la care era în septembrie 2021. În plus, țara noastră se confruntă cu un deficit de 700.000 de tone de lapte, a atras atenția europarlamentarul Carmen Avram, într-o intervenției în cadrul ședinței Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.
”Sectorul laptelui este foarte afectat pe întreg teritoriul Uniunii Europene, doar că unele state sunt mai afectate decât celelalte. De exemplu, fermele din România, care nu sunt la fel de mature precum sunt fermele din vestul Europei, au ajuns într-o situație catastrofală, mulți sunt aproape de faliment. Fermierii noștri își închid fermele, își vând animalele sau le duc la abator. Astăzi, România are un deficit de lapte de 700.000 de tone, iar în magazine nu mai găsești practic decât lapte din import, ceea ce nu ar fi o problemă pe o piață echilibrată, în care toți jucătorii au plecat din același punct ca să ajungă la destinație.
Astăzi, fermierii români au subvenții mult sub colegii lor din statele occidentale. De asemenea, fermierii românii trebuie să plătească cele mai mari prețuri la energie de pe întreg teritoriul Uniunii Europene, iar soluții nu sunt nici din bugetul național și nici din acel instrument al Comisiei pentru situații de criză. Aș vrea să întreb Comisia Europeană când crede că ar putea să ne așezăm la masă și să vorbim cu adevărat despre convergență în Uniunea Europeană, pentru că, fără ea, nu poate exista o competiție loială adevărată”, a precizat Carmen Avram.
Ca răspuns, reprezentanții Comisiei Europene nu au oferit deocamdată nicio soluție la problema cu care se confruntă fermierii români, însă, potrivit lor, sectorul lactatelor se îndreaptă într-o direcție pozitivă la nivel mondial.