20 ianuarie 2022 - 10:29

Laptele de cartofi poate fi cea mai ecologică alternativă la produsele lactate de până acum

Pentru vegani, dar și pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, laptele de cartofi ar putea fi o alternativă la produsele lactate.

Disponibil deja în câteva țări, produsul se presupune că folosește mult mai puțină apă decât migdalele și ovăzul.

La sfârșitul anului 2017, Eva Tornberg, cercetător suedez în domeniul alimentar și profesor al Universității Lund, a dezvăluit că a găsit o modalitate de a transforma cartofii obișnuiți într-o băutură surprinzător de bogată și cremoasă, asemănătoare laptelui.

Pentru aceasta, ea a amestecat cartofii cu ulei de rapiță și a încălzit acea combinație într-un mod specific, pe care nu l-a descris în detaliu.

Tornberg și-a testat „emulsia” de cartofi, bogată în Omega-3, în laborator și într-o fabrică și spera că băutura de înlocuire a produselor lactate, ultra-durabilă și prietenoasă cu veganii, va fi disponibilă la comercianții cu amănuntul în anul următor.

„Veganii pot avea dificultăți în obținerea grăsimilor vitale omega-3, care se găsesc în cea mai mare parte la peștii grași. Pentru ei și pentru alții, produsul poate servi ca o alternativă la uleiul din semințe de in și de rapiță sau la suplimentele de sănătate”, a arătat Tornberg într-un comunicat publicat de Universitate.

A durat puțin mai mult de un an, dar laptele de cartof este în cele din urmă pe piață – deși, cel puțin deocamdată, este disponibil doar pentru cumpărare în anumite părți din Suedia și din China și, prin Amazon, în Regatul Unit.

Laptele de cartofi are deja trei varietăți diferite: original, neîndulcit și o versiune Barista care„face spumă așa cum vrei”, potrivit companiei producătoare. Mai mult, pe lângă faptul că nu conține lactoză, laptele de cartofi nu conține nici gluten, nuci, soia sau zahăr adăugat.

Producătorii susțin că laptele de cartofi este mai sustenabil decât celelalte tipuri de lapte, având în vedere că, din perspectiva utilizării terenurilor, cultivarea cartofilor este „de două ori mai eficientă” decât cultivarea ovăzului și necesită de 56 de ori mai puțină apă decât o suprafață echivalentă de migdale, ca să dăm doar două exemple, nemaivorbind că plantarea cartofilor într-un câmp are un „impact climatic” semnificativ mai mic decât utilizarea aceluiași câmp pentru creșterea bovinelor de lapte.