Problema utilizarii neonicotinoidelor devine cu adevarat spinoasa daca, dupa ce am publicat punctul de vedere al apicultorilor, ne indreptam atentia si catre agricultori.
Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) atrimis o adresă către AUTORITATEA NAȚIONALĂ FITOSANITARĂ pentru obtinerea unei autorizatii temporare pentru utilizarea produselor de protectia plantelor din clasa neonicotinoidelor pentru tratamentul semintelor de porumb si floarea-soarelui din primavara anului 2018.
Impactul la nivelul fermelor din România al derogării privind folosirea insecticidelor pe bază de neonicotinoide în campania agricolă din primăvara anului 2014 (pentru culturile de floarea soarelui şi porumb).
Studiul a fost realizat de o echipă din cadrul Institutului de Economie Agrară al Academiei Române si sub egida Institutului National de Cercetari Economice “Costin C.Kiriţescu” si se afla in prezent in posesia Autoritatii Nationale Fitosanitare.
Romania face parte din zona cu atac intens de Tanymecus dillacolis. În Europa, arealul general de dăunare al insectei Tanymecus dillaticolis este limitat la zonele circumscrise Mării Negre (România, Bulgaria, Turcia,
Moldova, Ucraina, Rusia) cu menţiunea că nivelul populaţiilor de insecte, inclusiv atacul cel mai important se semnalează în România.
În România ambele culturi sunt afectate masiv de atacul de Tanymecus, iar culturile nu pot fi asigurate fără tratamentul seminţelor. Tratamentul in vegetatie este tardiv si insuficient, deoarece plantele sunt atacate masiv in faza juvenila, iar de multe ori nu ajung in stadiul de dezvoltare pentru aplicarea in vegetatie.
Intentia acestui studiu este de a aduce în atenția consumatorilor și autorităților posibilele efecte ale interzicerii sau restricționării utilizării a aproximativ 75 de substanțe active folosite în produse de protecție a plantelor, aflate astăzi pe piață. Printre aceste 75 de substante se afla si neonicotinoidele.
Studiul a fost realizat pe șapte culturi cheie pentru agricultura românească: porumb, grâu, rapiță, struguri, mere, cartofi și tomate. Datele furnizate au fost analizate și corelate cu ajutorul companiei de consultanță Steward Redqueen.
Potrivit rezultatelor parțiale, fără cele aproximativ 75 de substanțe active din produsele de protecție a plantelor printre care si neonicotinoide), costurile de producție/tonă ar crește cu: 121% la porumb, 80% la grâu, 131% la struguri, 45% la tomate, 153% la mere, 47% la rapiță, 36% la Cartofi. Studiul mai arată că, la fiecare tonă/hectar, producția ar scădea cu 50% la porumb, 33% la grâu, , 50% la rapiță, 20% la cartofi, 40% la struguri, 55% la tomate și 17% la mere.
In contextul acestui adevarat „razboi chimic” intre agricultori si apicultori, nu putem decat astepta verdictul cercetatorilor, si poate, sa ne reamintim ipoteza socanta lansata de Albert Einstain „daca albinele dispar de pe fata Pamantului, omul mai are doar patru ani de existenta”.