7 decembrie 2021 - 01:32

Mare lanț de supermarketuri, amendat pentru eticheta falsă la zacuscă

Un mare lanț de magazine din România a fost amendat de Oficiul pentru Protecția Consumatorului (OPC) pentru că vindea zacuscă ca cărei etichetă conținea informații înșelătoare pentru cumpărători.

Potrivit inspectorilor OPC, pe eticheta de „zacuscă moldovenească cu ghebe” scria că este „moldovenească dintr-o zonă tradiţională” și conține „ardei capia copţi la soba de lemne” şi este fiartă „minim 8 ore pe sobă ţărănească cu lemne, exact cum o făceau bunicii”. De fapt, zacusca în cauză este produsă industrial.

Într-un proces deschis la Judecătoria Giurgiu, lanțul de magazine Mega Image a contestat amenda de 7.000 de lei primită de la Protecţia Consumatorului. Judecătoria Giurgiu a menţinut parţial amenda aplicată.

„Instanţa constată faptul că pe ambalajul acestui produs se află inserată următoarea descriere: «(…) făcută cu cele mai bune ingrediente, în zacuscă se pun ardei capia copţi la sobă de lemne şi se amestecă cu ciuperci, ceapă, ulei, sare şi piper, după care se fierbe totul minim 8 ore pe sobă ţărănească cu lemne». Se poate constata că descrierea acestui produs nu se limitează numai la prezentarea reţetei urmate pentru a-l produce, ci creează imaginea unui produs artizanal, creat în gospodărie, după metode tradiţionale”, se arată în sentința judecătorilor, portivit publicației Adevărul.