„La Vața, alta îi viața!” – Obiceiuri, tradiții și minuni gastronomice

La sfârșitul săptămânii trecute, în comuna Vața de Jos, județul Hunedoara, a avut loc evenimentul cultural – gastronomic „Vața se pregătește de oaspeți”, organizat de Primăria Comunei Vața de Jos împreună cu Agenția Națională a Zonei Montane și GAL Țara Zarandului.

Pe lângă atenție deosebită acordată tradițiilor și obiceiurilor locale, evenimentul s-a dorit a fi și o tribună la care să fie luate în dezbatere aspecte privind cooperarea între micii fermieri, producătorii locali, unitățile de alimentație publică (pensiuni, hoteluri, restaurante), Unități Administrativ Teritoriale, precum și reglementările în vigoare privind procesarea și comercializarea produselor agricole locale.

„Zeci de iubitori și păstrători ai autenticului – fie că vorbim despre obiceiuri, tradiții sau preparate culinare produse în gospodăriile autohtone – au demonstrat o dată în plus că trăim într-un ținut care merită să fie descoperit și prețuit de cât mai multă lume. Iar oaspeții noștrii de seamă care ne-au trecut pragul la sfârșitul săptămânii trecute, între care au fost prezenți și reprezentanții celor mai importante instituții județene și naționale, s-au arătat pe deplin convinși de acest adevăr”, a mărturisit cu mândrie primarul comunei Vața de Jos, Liviu Ioan Lință.

La rândul său, consilierul Oficiului de Dezvoltare Montană Brad, Ioan Corin Ciordaș, a ținut să sublinieze că prin astfel de evenimente de promovare a obiceiurilor și tradițiilor, dar și a preparatelor culinare locale, succesul economic nu va întârzia să apară.

„Este important să fie prezentate aceste produse și să apară acel aspect de cooperare. Dar, după cum puteți vedea, în comuna Vața de Jos, cu prilejul acestui eveniment, a și apărut deja. Priviți, mână de la mână, fiecare a venit cu câte ceva și s-a creat un meniu complet. Acești producători știu că ei nu vor fi concurenți, ci împreună vor putea completa un coș, un coș de produse care să aibă de toate, cum rar mai întâlnești”, a mai spus Ciordaș.

În cadrul evenimentului, o parte dintre producătorii prezenți, absolvenți ai cursurilor de formare profesională pentru persoanele care deservesc Puncte Gastronomice Locale, au primit cu acest prilej diplomele de specialitate.

Directorul executiv al GAL Țara Zarandului, Marius Sârb, este de părere că, deși în alte zone producătorii locali sunt neîncrezători sau cunosc prea puțin ce înseamnă accesarea fondurilor europene, realitatea din Vața de Jos este exact opusul. Asta pentru că oamenii din zonă sunt informați în permanență, iar astfel de evenimente sunt mereu pe agenda de lucru GAL-ului Țara Zarandului.

„Chiar și acum, prin măsura 1.1/1B pe care am lansat-o, am dorit să-i aducem față în față, încă o dată, producătorii și potențialii comercianți; autoritățile să explice modul în care fermierii pot să-și valorifice aceste produse în mod legal, adică să fie autorizați să poată emite documente de conformitate pentru produsele lor, iar cei care le cumpără să le poată pune pe masa turiștilor, într-un mod corect, reglementat de lege”, a mai spus Sârb.

Organizatorii evenimentului s-au arătat încântați de succesul acțiunii ce s-a dorit a fi o îmbinare între continuarea tradițiilor și identificarea de oportunități actuale pentru promovarea acestora, neezitând să afirme cu mândrie: „La Vața, alta îi viața!”

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole