27 mai 2022 - 18:24

La Strasbourg, micii fermieri protesteaza, solicitand Parlamentului European diminuarea platilor directe pentru fermele mari

Mii de fermieri s-au organizat astăzi, 22.10.2019 pentru o manifestație în fața Parlamentului European și a Comisiei Europene, solicitând mai puține plăți directe către marile ferme industriale, în baza revizuirii propuse a politicii agricole comune (PAC).

Protestul se desfășoară la începutul celei de-a treia sesiuni plenare a nou-alesului Parlament al UE la Strasbourg. Potrivit Saskia Richartz, purtătorul de cuvânt german al alianței Good Food Good Farming, „demonstrația ar trebui să fie un semnal către Parlament, dar și pentru Comisie, că proiectul actual al noii PAC trebuie urgent revizuit. Noile descoperiri științifice și ultimele rapoarte IPCC trebuie să fie luate în considerare”.

Demonstrația marchează sfârșitul unei luni de proteste la nivel european, împotriva textului actual al PAC. Anul trecut, au avut loc deja numeroase acțiuni în 19 state membre și a fost transmisă o petiție cu 114.000 de semnături ministrilor agriculturii din UE. Încă o dată, alianța solicită reorientarea PAC pentru a sprijini o ofertă mai mare de alimente locale. „Agricultorii continuă să producă pentru piața mondială mult prea des, mai degrabă, decât pentru propria regiune. Acest lucru nu este durabil „, a menționat Richartz.

Alianța solicită, de asemenea, ca dezvoltarea animalelor să fie adecvată speciilor și în efective mai mici și să fie deblocate mai multe fonduri pentru protejarea terenurilor arabile și restricționarea utilizării pesticidelor.

Dar cea mai mare problemă este cea a plăților directe, deoarece acestea sprijină în primul rând fermele mari în locul celor mici și mijlocii, care constituie cea mai mare parte a sectorului”, a comentat Richartz.

Conform alianței, plățile directe trebuie reduse treptat, începând cu redistribuirea a 50% din fonduri către ambii piloni din PAC. În prezent, primii piloni pe bază de plăți reprezintă aproximativ 70% până la 80% din bugetul total, în medie 40% din veniturile fermierilor europeni. Potrivit demonstranților, noul proiect al PAC nu are linii directoare obligatorii pentru protecția mediului. „Condiționalitatea îmbunătățită”, care leagă plățile directe bazate pe suprafața PAC la anumite condiții, este „atât de diversificată, încât nu contribuie la restructurarea necesară a sectorului agricol”, spune Richartz.

De exemplu, sumele forfetare pentru renovarea grajdurilor sunt acordate fără a verifica dacă măsurile implementate sunt ecologice sau nu. În opinia lui Richartz, posibilitatea de a obține nou-câștigurile pe care statele membre ar trebui să le aibă în alocarea fondurilor reprezintă, de asemenea, un risc. „Are sens să adaptăm măsurile la condițiile locale. Dar, având în vedere că statele își pot stabili propriile priorități, ne temem că proiectele climatice vor fi reduse”, a adăugat ea.

Lobby-ul fermierilor critică noile condiții, mai exact, faptul că Negocierile PAC dintre Parlamentul UE și Consiliu nu au fost încă încheiate și un acord nu pare să fie la îndemână. Printre altele, există încă un dezacord cu privire la plățile planificate legate de conservarea ecosistemelor. Unele state membre ale UE intenționează să le introducă ca o măsură voluntară. Italia, de exemplu, ar dori să obțină o scutire pentru întreprinderile mici.

În plus, negocierile privind cerințele pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a primi plăți directe sunt încă în curs de desfășurare. Lobby-ul agricol european Copa-Cogeca respinge cerințele crescânde pentru plățile directe. Dacă bugetul PAC ar fi redus în același timp, acest lucru ar fi „inacceptabil”, a scris organizația într-o declarație oficială ca răspuns la propunerea Comisiei privind PAC.

„Acest lucru va duce la pierderi considerabile de venit pentru fermieri și va limita semnificativ posibilitățile de măsuri ecologice în cel de-al doilea pilon”, se teme asociația. În orice caz, este posibil ca negocierile din Parlament și Consiliu să se mențină mai mult timp. Membrii Comitetului pentru agricultură au indicat recent EURACTIV că noua PAC poate fi amânată cu până la doi ani.

PROTEST 2

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.