Piața cerealelor AZI: La ce prețuri vând fermierii grâul și porumbul

Volatilitatea de pe piața cerealelor din ultimele luni creează dificultăți din ce în ce mai mari pentru fermierii din sectorul vegetal în a-și planifica afacerile pe termen lung. Mulți dintre aceștia aleg să nu mai încheie contracte în avans, atât din cauza evoluțiilor imprevizibile ale prețurilor, cât și din cauza incertitudinii legată de producție.

Astăzi, fermierii spun că prețurile vehiculate în piață sunt satisfăcătoare, însă se tem ca acestea să nu scadă pe măsură ce se apropie perioada de recoltat. Potrivi informațiilor date de fermierul Valentin Popa în emisiunea ”Agricultura la Raport”, prețurile grâului și porumbului se învârt în jurul valorii de 1,5 lei/kg în această perioadă.

”Prețurile ar fi bunicele la momentul acesta, sperăm să rămână așa, să nu ne trezim cu surprize la recoltat. Am primit ceva oferte, dar nu e tentant, pentru că nu vreau să mai pățim ce am pățit în 2020, când am încheiat contracte prematur și ne-am trezit că nu putem să le respectăm. Cred că se pot încheia contracte undeva la sfârșitul lunii mai, pentru că atunci vezi cum evoluează cultura respectivă și te poți baza pe producție.

Nu toți traderii dau același preț. Eu am primit oferte în jurul valorii de 1,5 lei/kg la porumb și la grâu, iar la floare se vehiculează mai mult. (…) Am avut colegi fermieri care au vândut la prețuri în jur de 1,8 lei/kg la grâu și porumb, cereale din producția 2021. Am auzit și prețuri de 5 lei/kg la floarea soarelui, dar cred că sunt departe de adevăr, eu nu am avut un trader care să-mi ofere acel preț”, a precizat fermierul Valentin Popa din județul Călărași, pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole