KWS: rezultate de excepție la toate culturile în rețeaua independentă de testare RITAC 2023

Fondată în 1856 în Germania ca o afacere de familie, KWS își continuă traditia de a rămâne dedicată exclusiv ameliorării plantelor. 

În conditiile României, KWS este singura companie care se implică activ în ameliorarea porumbului, dezvoltând forme parentale si hibrizi adaptati condițiilor locale, cu accent pe stabilitate și productivitate. Stația de Cercetare și Ameliorare de la Alexandria, județul Teleorman, este inima activităților de ameliorare, unde KWS investește pentru a oferi fermierilor români hibrizi optimi pentru cerințele și condițiile specifice fiecarei zone de cultura.. 

Pentru a ajunge la productivitatea si stabilitatea dorite avem în vedere caractere și insusiri agronomice esențiale: pentru productivitate beneficiem de o genetică proprie performantă și adaptată la condițiile locale, iar pentru stabilitate avansăm hibrizi cu vigoare excelentă (creștere rapidă) în primele faze de vegetație, perioada mai scurtă până la polenizare cu 3-7 zile față de alți hibrizi existenți pe piață si coincidența între înflorit și matasit pentru a garanta succesul fecundării.

În anul 2009 KWS a inceput ameliorarea porumbului în România, în programul FAO 400 Continental, cu focus pe grupa de maturitate de FAO 400-490, iar acest lucru este evidențiat pe deplin de rezultatele obținute în acest segment, acolo unde hibrizii KWS ocupă primele trei locuri, cu sporuri de producție față de media grupei cuprinse intre 8.3-14.6%: locul 1. KWS FORTURIO (FAO 400, +14.6%), locul 2. KWS GIRO (FAO 450, +14.5%) si locul 3. KWS BANATO (FAO 430, +8.3%). 

Începând cu anul 2016 KWS ameliorează în România și în segmentul de maturitate cuprins între FAO 330-390, iar rezultatele excelente nu au întârziat să apară. Astfel, hibrizii din noua generație nu numai că depășesc performanțele lui KWS KASMIR (FAO 370, +4.9%, locul 4), cel mai vândut hibrid de porumb KWS în România și în Europa, dar se poziționează în Top 3 la distanța de numai 1-2% față de primul loc în toate segmentele FAO 300-390, cu sporuri de producție față de media grupei cuprinse între 6.9-10.4%: KWS ADONISIO (FAO 330, +6.9%), locul 2 în FAO 320-330; KWS HYPOLITO (FAO 350, +10.4%), locul 2 în FAO 340-350; KWS OLTENIO (FAO 360, +10.1%), locul 3 în FAO 360-370; KWS INCANTIO (FAO 390, +7.5%), locul 2 în FAO 380-390.

Hibrizii KWS demonstrează atât performanțe remarcabile în condiții optime, acolo unde KWS FORTURIO a realizat producția record de 16.764kg/ha, cât și o stabilitate deosebită în condiții de secetă excesivă, acolo unde KWS GIRO a excelat, obținând o producție de 4.960 kg/ha, cu 53.6% mai mult decât media celorlalți 93 de hibrizi (3.229 Kg/ha), acest din urmă fapt arătând cât de importantă este alegerea hibridului potrivit în condițiile actuale.

În cocluzie, prin intermediul Programului de Ameliorare a Porumbului în grupele FAO 330-490 dezvoltat local, KWS își respectă promisiunea de a oferi fermierilor hibrizii potriviți pentru fiecare fermă, fapt dovedit pe deplin de performanța și stabilitatea portofoliului de porumb KWS în ansamblu, care depășește media competitorilor cu 9.4%. 

În paralel, cei doi noi hibrizi de floarea-soarelui, SUVEX și ARNETES SU, rezistenți la erbicidele sulfonil-ureice, împreună cu hibridul FURIOUS CLP cu tehnologia Clearfield Plus, au obținut performanțe remarcabile în testele RITAC desfășurate în sudul țării, ARNETES SU, respectiv FURIOUS CLP clasandu-se in Top 3 al celor mai performanti hibrizi in clasele lor de tehnologie.

De asemenea, soiurile de soia de la KWS, cum ar fi KWS ANNIKA, KWS CHIAKI, și soiurile precomerciale, au înregistrat anul acesta producții remarcabile în loturile din sudul țării (județele Ialomița și Brăila), atingând chiar și 5.000 kg/ha la soiurile precomerciale, soiul comercial KWS ANNIKA având producție medie de 4474 kg/ha.

KWS

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole