26 septembrie 2021 - 00:42

Klaus Iohannis: Romania a obtinut 80 de MILIARDE de EURO pentru proiectele europene

Liderii europeni au ajuns la un acord privind pachetul de redresare economică. După patru zile și patru nopți de negocieri, România a reușit să obțină aproape 80 de miliarde de euro, sumă ce va fi destinată proiectelor europene, a anunțat președintele României, Klaus Iohannis.

„După discuţii foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile şi patru nopţi de negociere, am obţinut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene, negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de ştiut că o parte semnificativă din aceşti bani vor fi folosiţi pentru relansare, pentru revigorare economică”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la Bruxelles, în urma reuniunii extraordinare a Consiliului European.

Șeful statului a mai adăugat că Guvernul lucrează de la începutul anului pentru punerea în practică a bugetului comunitar multianual 2021-2027.

Încă de la începerea discuțiilor, președintele României a subliniat importanța obținerii unor fonduri substanțiale pentru agricultura românească. „Se discută foarte intens despre aceste sume de gestionare. Pentru România, statul de drept nu este o problemă. Din fericire, în România tema statului de drept a fost rezolvată pozitiv prin schimbările politice. Se negociază în formate mai mici, în curând o sa începem un nou Plen. Pentru România, temele prioritare sunt aceleași. Avem nevoie de fonduri. Avem nevoie de fondurile pentru agricultură și avem nevoie de fonduri substantiale pentru revigorarea economică. Sunt moderat optimist”, a declarat preşedintele României, duminică.

”Este o zi istorică pentru Europa!”, a afirmat pe o rețea de socializare și președintele Franței, Emanuel Macron, după finalizarea discuțiilor.

Potrivit Reuters, acordul conține următoarele prevederi principale:

1. Comisia Europeană va împrumuta direct cele 750 de miliarde de euro, bani pe care îi va redistribui apoi țărilor membre. Împrumutul comun va fi plătit până în 2058;

2.  Țările membre vor impune o taxă pe bunurile ce conțint plastic nereciclabil, iar aceasta se va face venit direct la bugetul UE;

3. Din 2023, țările membre vor taxa suplimentar toate importurile din țările cu standarde de emisii de carbon mai mici decât cele europene

4. Fondurile nerambursabile vor fi alocate doar țărilor care au un plan de creștere a potențialului economic, de creare de locuri de muncă și de solidaritate socială. Aceste planuri trebuie să ducă și la o mai mare digitalizare, dar și la o ecologizare a economiile statelor membre.

5. Statele care contribuie net la bugetul UE (aduc mai mulți bani decât consumă) vor primi reduceri mari din cotele de contribuție, calculate în baza ponderii economiilor lor. Este vorba de Germania, Olanda, Austria și alte state din nordul UE.

  1. Din cate se pare doar 4% din banii alocati de UE (1074 miliarde pentru programul 2021-2027 + 750 miliarde pentru relansare) ii revin Romaniei (80 miliarde). Putin, foarte putin. Nu cred ca e un lucru cu care sa ne laudam.

Comments are closed.