Forța de muncă în agricultură: jumătate dintre fermieri vor înceta să lucreze până în 2026!

Agricultura se confruntă cu o lipsă severă a forței de muncă, atât în România, cât și la nivelul Uniunii Europene, este una dintre concluziile unei analize realizate de Asociaţia Fermierilor din România (AFR).

„Suntem din ce în ce mai puţini cei care facem agricultură de performanţă în România, iar afirmaţia este susţinută chiar de datele provizorii ale Recensământului Agricol. Mai mult de un sfert dintre fermele din România pur şi simplu au dispărut între 2010 şi 2020, arată Institutul Naţional de Statistică”, se menţionează în analiza AFR, citată de AGERPRES.

Reprezentanții AFR atrag atenția că Europa se confruntă cu „îmbătrânirea agriculturii” şi lipsa forţei de muncă, iar aceste probleme, evidențiate chiar de către președintele francez Emmanuel Macron, sunt valabile şi în România.

„Aşa numita «reînnoire generaţională» este o provocare majoră şi asta pentru că aproximativ jumătate dintre fermierii din Franţa vor înceta să lucreze până în 2026. Liderul francez vrea să propună o lege privind orientarea şi viitorul agriculturii pentru a facilita formarea, stabilirea şi sprijinul fermierilor. Sunt şi măsuri concrete avute în vedere. Astfel, ar putea apărea acordarea unui împrumut onorific unei persoane, fără a solicita o garanţie, de până la 50.000 de euro cu o plată amânată de doi ani. Acest sprijin ar fi în plus faţă de grantul deja aplicabil pentru tinerii fermieri, numit DJA”, arată reprezentanţii AFR în analiza lor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole