25 ianuarie 2022 - 09:24

Judetul in care pamantul este lucrat cu TEHNOLOGII agricole de TOP! Fermierii obtin productii IMPRESIONANTE

Tot mai mulți fermieri investesc în tehnologii agricole performante, o parte din acestea având parcuri auto cu tractoare și combine în valoare de câteva sute de mii de euro. Regăsim acest lucru în județul Botoșani. Acesta era considerat în perioada comunistă un adevărat „Bărăgan al Moldovei”, cu pământ fertil şi producţii record, mai ales la porumb, scrie Adevărul.

După 1990, vreme de aproape două decenii, Botoşaniul, un judeţ eminamente agricol, a căzut în ruină, fără tehnologii agricole de top cu multe terenuri lăsate în pârloagă, sau lucrate în sistem de subzistenţă, aproape ca în evul mediu. La toate acestea, se adaugă şi plecarea în număr tot mai mare al tinerilor în străinătate şi vinderea masivă a terenurilor.

AGRICULTURA – ramura economica de baza a judetului Botosani

Potrvit sursei citate, în ultimii 10 ani, mai ales odată cu programele de finanţare europeană ”Bărăganul Moldovei” a renăscut într-un mod surprinzător.  Din ce în ce mai mulţi fermieri autohtoni au început să investească masiv în tehnologii agricole de top, utilaje, hibrizi şi achiziţie de terenuri agricole, ajungând la exploataţii de 1000 de hectare. Prin urmare, pământul din regiunea Boşaniului a ajuns să fie lucrat aproape ca în vestul Europei, cu tehnologii de top. 

„S-a înţeles în bună parte că agricultura este ramura economică de bază a judeţului, cu soluri performante dar şi cu posibilităţi de finanţare”, a subliniat Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani, citat de Adevărul. 

În ultimii zece ani, pe teritoriul judeţului Botoşani s-au înmulţit fermele de elită şi exploataţiile mari de peste 500 şi 1000 de hectare. Pământul este lucrat cu tehnologii agricole de ultimă generaţie, iar producţiile sunt de multe ori impresionante, mai ales la porumb. Majoritatea fermelor mari se află pe malurile Prutului, acolo unde terenurile sunt compacte, solurile fertile iar posibilităţile de irigare existente.

Investiţiile în utilaje performante – SECRETUL reuşitei în agricultură

Unul dintre cei mai mari fermieri de pe malurile Prutului, Tiberiu Nichiteanu, un  fost avocat atras de lucrul pământului, spune că investiţiile în utilaje performante sunt o parte a secretului reuşitei în agricultură şi a dezvoltării incredibile a acestei ramuri economice în judeţul Botoşani. Nichiteanu are utilaje în valoare de aproximativ 3 milioane de euro. 

Un alt mare fermieri din Cristineşti, primarul Marinel Stredie, spune că investiţiile în echipamente moderne a atins un vârf în judeţul Botoşani. Acesta este de părere că în momentul de faţă în multe zone ale judeţului se lucrează ca în Occident. 

„Există utilaje deosebit de performante în momentul de faţă în judeţ. Se face agricultură ca în vest”, spune Marinel Stredie, citat de Adevărul.

Între timp, și Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole, susține că la Botoşani se poate vorbi de agricultură modernă în adevăratul sens al cuvântului. În judeţ sunt prezentări regulate ale marilor reprezentanţe de utilaje agricole de top, tocmai fiindcă există cerere în acest sens. Chiar şi pentru utilaje care costă 500.000 de euro, adică aproximativ cât cinci bolizi de lux foarte performanţi, de ultimă generaţie, din mărci celebre.