27 octombrie 2021 - 13:36

Judetul care NU SCAPA de Pesta Porcina Africana. Cele mai afectate localitati

Judetul care nu scapa de PPA – Pesta Porcina Africana. La Satu Mare mai sunt active 14 focare de pestă porcină, toate în gospodării, cele mai multe în localitate Sanislău. Doar în această săptămână, DSVSA s-a confruntat și cu 12 suspiciuni, cele mai multe la Chereușa. Iar boala continuă să facă ravagii și printre porcii mistreți, scrie presa locală.

Potrivit presasm.ro, din cei 253 capete de mistreți găsiți morți în 24 Fonduri de Vânătoare – 199 capete au fost pozitivi și 54 capete negativi, spun cei de la DSVSA, iar din cele 2428 capete mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare, 101 capete de mistreți, au fost declarați pozitivi, iar 2327 capete mistreți negativi, în urma examenelor specifice de laborator.

La această oră, în județul Satu – Mare, există confirmate, 14 focare de Pestă Porcină Africană la porcul domestic, în 14 exploatații non profesionale din localitățile, Pir – 1, Sanislău – 7, Târșolț – 1, Bixad – 1, Medieș Râturi – 1, Remetea Oașului – 1 și Căuaș – 2.

În această săptămână au mai fost raportate încă 12 suspiciuni de Pestă Porcină Africană în localitățile Târșolț – 1, Bixad – 1, Certeze -1, Vama – 2, Resighea – 2, Chereușa – 4, Orașu Nou Vii – 1.

“Probele recoltate de la suinele bolnave au fost expediate spre confirmare sau infirmare, la Laboratorul acreditat pentru diagnosticare PPA. Au fost luate toate măsurile legale, pentru a preîntâmpina difuzarea bolii, în alte localități din județul nostru”, explică veterinarii.

D.S.V.S.A Satu Mare, atenționează crescătorii de suine din județ, să sporească măsurile de biosecuritate, în exploatațiile pe care le dețin, din cauza cazurilor de Pestă Porcină Africană care evoluează în județul nostru, atât la porcii domestici cât și la mistreți.

Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu Mare, rămân închise până la noi dispoziții.