Județ „înroșit” de pestă porcină africană. Instituția care a făcut anunțul

În baza buletinelor de analiză emise de laboratoarele naționale acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în intervalul 18 martie 2021- 5 aprilie 2021, în județul Bihor au fost diagnosticate la porcii domestici șapte noi focare de boală.

„Numărul total al focarelor active de PPA la porcii domestici, în județul Bihor, este în prezent de 32”, potrivit anunțului îngrijorător al instituției amintite mai sus.

De altfel, și ANSVSA anunța în 2 aprilie 2021 că la data de 1 aprilie 2021 erau active un număr de 409 focare PPA la nivel de țară, din care șapte focare în exploatații comerciale și șase focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 104.387 de porcine (animale afectate din focarele active).

Potrivit DSVSA Bihor, localitățile afectate de valul de pestă porcină africană sunt: Săcuieni și Sânicolaul de Munte (oraș Săcuieni), Valea lui Mihai (oraș Valea lui Mihai), Hodișel (comuna Olcea), Sfârnaș (comuna Sâniob) și Ceica (comuna Ceica).

„Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Totodată, informăm asupra faptului că, urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în această perioadă, au fost stinse 3 (trei) focare de PPA, fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru localitățile: Tărian și Girișu de Criș (comuna Girișu de Criș) și Santăul Mic (comuna Borș)”, se precizează într-un comunicat de presă publicat de DSVSA Bihor.

Două cazuri noi de PPA la mistreți

Cu privire la evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă au fost diagnosticate două cazuri noi, fiind afectate două fonduri de vânătoare, și anume Fondul FV66 Biharea și Fondul FV59 Finiș, numărul total al fondurilor de vânătoare în care s-a depistat PPA, în Bihor, fiind în prezent de 18.

„Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, anunță reprezentanții DSVSA Bihor.

Vocile oficiale ale instituției solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

„DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului”, au conchis autoritățile.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.402 cazuri la mistreți în 41 de județe.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole