Jale in comertul cu produse alimentare din judetul Giurgiu

Comisari din cadrul CRPCR Bucuresti-Ilfov au efectuat un numar de 12 actiuni de control privind verificarea respectarii prevederilor legale din domeniul protectiei consumatorilor pe raza Judetului Giurgiu.

Controalele efectuate au vizat respectarea prevederilor legale la comercializarea articolelor alimentare șinealimentare. De  asemenea s-au efectuat verificari la unitatile de alimentatie publica. Pentru deficientele constatate au fost aplicate 34 amenzi contraventionale in cuantum de 239.500 lei si un avertisment.

Masuri dispuse:

– au fost oprite definitiv de la comercializare si retrase din circuitul consumului 485,23  kg produse alimentare, in valoare de 13.148  lei, care nu erau insotite de documente de provenienta si de eticheta de produs de unde sa rezulte principlalele elemente de identificare si caracterizare sau aveau data limita de consum depasita;

– s-a propus masura complementara de inchidere pe o perioada de pana la 6 luni pentru trei unitati de alimentatie publica;

-pentru un numar de trei unitati s-a dispus oprirea temporara a prestarii serviciului.

Principalele deficientele constatate la produsele alimentare:

Au fost verificati 5 operatori economici care comercializau produse alimentare fara a fi respectate conditiile prescrise si declarate de producatori, cat si produse ce se aflau in afara datei limita de consum sau care se vindeau vrac, neetichetate, neputandu-se identifica data durabilitatii minimale (condimente, ketchup, mustar); comercializare de preparate din carne neetichetate in totalitate si fara documente de provenienta. 

Prestarea serviciilor alimentare:  

La cei 6 operatori economici care  prestau servicii de alimentatie publica s-a constatat, ca prin serviciile oferite, puteau pune in pericol sanatatea consumatorilor, intrucat produsele folosite in procesul tehnologic de preparare a produselor culinare nu erau sigure deoarece nu erau insotite de etichete de produs care sa contina principalele elemente de identificare si caracterizare.

S-a constatat existenta in spatiul de depozitare, a unor produse cu data limita de consum depasita, utilizarea in spatiul de preparare a doua cântare fara verificare metrologica, nerespectarea conditiilor de vecinatate impuse de legislatia sanitara in vigoare. De asemenea in spatiul de depozitare existau preparate culinare neetichetate in totalitate, erau folosite spatii si conditii necorespunzatoare pentru productie, depozitare, comercializare. Nu erau asigurate conditiile igienice corespunzatoare, necesare desfasurarii activitatii, respectiv lipsa grupului sanitar pentru consumatori.

Ca urmare a deficientelor constatate a fost dispusa oprirea temporara a prestarii serviciilor pana la remedierea deficientelor, cat si oprirea definitiva a comercializarii si retragerea definitiva din circuitul consumului uman a produselor neconforme.

”Evaluarea activitatii fiecarui comisariat este esentiala pentru abordarea unitara de care am vorbit inca de la inceputul mandatului. Fermitatea in actiunile de control este esentiala. Voi fi prezent acolo, impreuna cu Directia Generala de Control, pentru a evalua in teren produsele si serviciile puse la dispozitia consumatorilor. Este dezolant sa constat ca acolo unde comisarii nostri au activitate discutabila consumatorul este expus pericolelor. Important este ca toti colegii sa inteleaga ca nu putem vorbi de abordari diferite. Transparenta este esentiala pentru a transmite in piata ca nu mai toleram astfel de derapaje.”, a declarat Horia – Miron Constantinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. Biroul de presa

 

Citește și

Parerea voastra este intotdeauna importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.