Iunie vine cu depunerea cererilor pentru ajutorul de 70.000 euro pentru tânărul fermier. Ce se poate achiziționa

Tânărul fermier român mai are o lună la dispoziție pentru a pregăti depunerea cererilor de finanțare în cadrul măsurii DR 30 – Sprijin instalare tânărul fermier din cadrul Planului Național Strategic 2023-2027.
Tânărul fermier poate primi până la 70.000 euro, bani 100% nerambursabili

Potrivit calendarului estimativ afișat pe site-urile Ministerului Agriculturii și al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) luna iunie este dedicata depunerii cererilor pentru masura DR 30, iar alocarea orientativă precizată în calendar, este de 250.691.764 euro. Fiecare fermier poate primi până la 70.000 euro, bani 100% nerambursabili.

Sunt încurajați tinerii care dețin un nivel de pregătire profesională și competențe adecvate care să asigure gestionarea eficientă a exploatației prin elaborarea și implementarea unor proiecte durabile în zonele rurale. Tinerii fermieri vor asigura adaptarea la o agricultură rezilientă și inovativă prin promovarea tehnologiilor și tehnicilor de producție moderne cu impact redus asupra mediului și eficientizarea utilizării resurselor naturale și desfășurarea unei activități agricole competitive.

Condițiile de eligibilitate pentru tânărul fermier

-Solicitantul se încadrează în definiția tânărului fermier;
-Solicitantul va figura în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție;
-Solicitantul trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor și întreprinderilor mici;
-Solicitantul propune prin Planul de afaceri să dețină în folosință o exploatație agricolă cu dimensiunea economică de minimum 12.000 SO, respectiv 8.000 SO în zona montană și maximum 100.000 SO;
-Solicitantul prezintă un plan de afaceri viabil care va cuprinde:
• situația inițială a exploatației;
• obiectivele și acțiunile ce urmează a fi dezvoltate de solicitant;
• investițiile vor reprezenta cel puțin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil;
• calendarul de implementare al planului de afaceri.
-Durata maximă de implementare este de 3 ani, respectiv 5 ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă.
-Solicitantul se instalează pentru prima data ca tânăr fermieri și nu a mai beneficiat de sprijin prin PNDR 2014-2020 sau PNS, indiferent de forma de organizare cu care vine pentru acordarea sprijinului.

Ce poate achiziționa tânărul fermier

  • animale vii
  • echipamente, utilaje, mijloace de transport specializate
  • teren sau material biologic
  • construcția de clădiri utilizate în cadrul fermei capital de lucru (salarii)
  • cheltuieli de marketing și consultanță

Toate cheltuielile prevăzute în Planul de afaceri pot fi eligibile, inclusiv costurile pentru capitalul de lucru, cadastrare, achiziționare de teren în procent maxim de 10% din valoarea sprijinului, cu respectarea legislației naționale și europene în vigoare.

Plata se efectuează în două tranșe și se acordă: 75% la semnarea contractului de finanțare și 25% după implementarea Planului de afaceri. Beneficiarii eligibili sunt tinerii fermieri.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole