22 aprilie 2021 - 03:16

Italia. „Avem nevoie de imigranti in agricultura, altfel lantul alimentar va fi in pericol”

Italia se află în criză de muncitori pentru prelucrarea terenurilor agricole și strângerea roadelor! Zeci de ONG-uri cer o „măsură extraordinară pentru regularizarea străinilor din UE și din afara UE care sunt deja în Italia”. Fără brațele imigranților pe câmpuri, lanțul alimentar este în pericol. Ministra Agriculturii din Italia, Teresa Bellanova, spune răspicat: „Avem nevoie de imigranți pentru a asigura funcționarea normală a lanțului alimentar“, la Radioul Capital din Italia, citat de ilfattoquotidiano.it

Guvernul italian se gândeste deja la un plan de regularizare a migranților ca raspuns la solicitarea de muncitori in agricultura. După o întâlnire cu ambasadorul României în Italia, George Bologan, cu ministrul pentru politici agricole, alimentare și forestiere,Teresa Bellanova a transmis asigurări din partea autorităților italiene privind respectarea drepturilor contractuale ale muncitorilor agricoli români, subliniind totodată aprecierea pentru contribuția fundamentală a acestora la piața agricolă italiană.

Aproximativ 90% din lucratorii agricoli italieni sunt sezonieri, majoritatea fiind din Romania. Potrivit sindicatelor, daca nu se intreprinde nicio actiune, mai mult de 35% din culturi risca sa putrezeasca pe campuri.