27 mai 2022 - 01:52

Isărescu: Problemele din agricultură nu se rezolvă doar prin finanțare!

Finanţarea în sine nu va rezolva problemele din agricultură, ci este nevoie de reforme pentru a putea trece de obstacolele de natură structurală a căror rezolvare trenează de peste 30 de ani, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Acesta a transmis marţi, la Conferinţa Naţională dedicată Programului „Tineri Lideri pentru Agricultură”, un mesaj citit de de economistul şef al BNR, Valentin Lazea, în care spune că România va trebui să valorifice mult mai bine avantajele competitive pe care le deţine pentru dezvoltarea agriculturii şi asigurarea independenţei alimentare a ţării.

„În noul context geopolitic dezvoltarea agriculturii şi asigurarea independenţei alimentare a ţării capătă noi valenţe devenind o componentă a securităţii naţionale, dar pentru aceasta România va trebui să valorifice mult mai bine avantajele competitive pe care le deţine. În ultimii ani, o serie de bănci comerciale şi-au îndreptat atenţia către finanţarea agriculturii, dar ca în orice alt domeniu, băncile trebuie să fie mai întâi convinse de bonitatea potenţialului client. Este de la sine înţeles că fără un istoric sau fără perfomanţe sau fără o anumită anvergură a clientului, acesta va avea dificultăţi în a atrage finanţare. Dar oricât de deficitară ar fi finanţarea activităţilor agricole, nu acesta este principalul obstacol în calea dezvoltării acestei ramuri. Principalele obstacole sunt de natură structurală şi rezolvarea lor trenează de circa 30 de ani”, susține Mugur Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, o primă problemă structurală o constituie fărâmiţarea excesivă a proprietăţii agricole şi lipsa consolidării, fie prin absorbţie, fie prin asociere.

„Micii producători sunt încă reticenţi confundând asocierea cu cooperaţia din vremurile comuniste, dar nu realizează că individual nu pot discuta de pe picior de egalitate cu furnizorii de seminţe şi îngrăşăminte, cu firme de transport şi depozitare, cu marile lanţuri de magazine. Vă revine dumneavoastră, tinerilor leaderi din agricultură, să schimbaţi această mentalitate”, a transmis Isărescu.

În opinia sa, o altă problemă structurală a agriculturii românești este cea legată de meteo-dependenţă, în lipsa unui sistem de irigaţii corespunzător.

„Irigaţiile sunt pretabile numai pentru fermele suficient de mari, ceea ce se leagă de punctul precedent. În al doilea rând, refacerea pe vechea structură a sistemului de irigaţii moştenit de la regimul comunist ar fi o greşeală, deoarece acesta se baza pe suportarea de către bugetul de stat a costului electricităţii, ceea ce este complet anti-economic. Pe de o parte, fermele trebuie să fie suficient de mari pentru a putea suporta ele însele preţurile crescute ale electricităţii, iar pe de altă parte, în toate zonele unde este posibil, irigarea prin pompare electrică ar trebui înlocuită cu irigare gravitaţională, din lacuri şi rezervoare săpate în munţi”, a arătat Mugur Isărescu.

O problemă structurală gravă în România este și lipsa unei forţe de muncă adecvat calificate în agricultură.

„Desfiinţarea şcolilor de meserii a dus la o penurie de tractorişti, mecanici, mecanizatori etc. Sectorul privat a preluat o parte din sarcina învăţământului, dar nu poate face prea mult fără o implicare mai semnificativă din partea statului”, a subliniat guvernatorul Băncii Naționale.

Concluzia guvernatorului Băncii Naționale a fost că doar prin finanțare, în lipsa unor astfel de reforme, nu va putea fi rezolvată lipsa de eficienţă şi de competitivitate în agricultura românească, iar rolul cel mai important pentru aceste reforme le revine tinerilor.

„Am vrut să subliniez că dumneavoastră vă revine un rol foarte important în depăşirea problemelor structurale din agricultură. Fără astfel de reforme, doar finanţarea în sine nu va putea rezolva lipsa de eficienţă şi de competitivitate. Va trebui să lucrăm împreună la refacerea prestigiului şi mândriei ocupaţiei de agricultor. A furniza hrană pentru ţară şi a trece la o balanţă excedentară, la exportul de produse agricole, reprezintă o sarcină de deplină importanţă, mai ales în noul context geopolitic. Dumneavoastră, tineri leaderi din agricultură, trebuie să daţi acestei ocupaţii strălucirea pe care o merită”, a mai transmis Mugur Isărescu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.