Irimescu: Vom trimite 12 atașați agricoli în capitale importante pentru a promova produsele românești

irimescu_albaGuvernul a decis să trimită în capitale importante din lume 12 atașați agricoli pentru promovarea produselor românești de foarte bună calitate la export, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, miercuri, într-un briefing la Palatul Victoria.
Înființarea celor 12 posturi de atașat agricol, prevăzută într-o Ordonanță de Urgență, adoptată miercuri de Executiv, a avut la bază o idee a lui Dacian Cioloș de pe vremea când era ministru al Agriculturii, după cum a precizat Achim Irimescu.
„Împreună cu premierul am reușit s-o adoptăm acum (Ordonanța, n.r.), care ne permite să promovăm produsele românești de foarte bună calitate la export (…). Vestea bună este că vom putea trimite la post 12 atașați agricoli în capitale importante din lume, unde se cer produsele românești. (…) În acest sens, venim în întâmpinarea solicitărilor intense ale industriei de procesare din România, pentru că România are o mulțime de vinuri și de băuturi spirtoase protejate la nivel european (…), deci produse de o calitate deosebită și sperăm ca împreună cu atașații agricoli să reușim să exportăm cât mai mult produse procesate”, a spus Achim Irimescu.
Potrivit acestuia, cei 12 atașați agricoli vor fi selectați, prin concurs, din cei 11.500 de angajați ai Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Achim Irimescu a precizat că au fost stabilite până acum 8 țări în care vor fi trimiși atașați agricoli: Germania, Spania, Turcia, Israel, Federația Rusă, China, Statele Unite și Egipt.
Prin aceeași Ordonanță de Urgență adoptată miercuri, Guvernul a luat și unele măsuri pentru facilitarea accesului fermierilor la plățile directe și ajutoarele naționale tranzitorii și pentru extinderea categoriei de beneficiari la această formă de sprijin financiar, conform unui comunicat al Guvernului remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, una dintre măsuri creează cadrul legal pentru prelungirea până la 15 iunie a termenului până la care fermierii pot depune cererile unice de plată fără a se percepe penalități de întârziere. Potrivit legislației actuale și regulamentului european, termenul este 15 mai. Însă, până în prezent, au depus cererea unică de plată aproximativ 598.000 de fermieri dintre cei circa 1.000.000 de fermieri potențiali beneficiari ai plăților.
De asemenea, prin actul normativ se extinde categoria potențialilor beneficiari de plăți, prin introducerea universităților, institutelor, stațiunilor didactice, fermelor de cercetare și producție agricolă, stațiunilor de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol și altor organisme și organizații de cercetare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare.
Totodată, la solicitarea principalelor asociații de crescători de animale, pentru a beneficia de plățile pe suprafață, pentru circa un milion de hectare de pajiști concesionate de la autoritățile locale, se reîncadrează în categoria potențialilor beneficiari ai plăților, asociațiile crescătorilor de animale, deoarece, conform prevederilor actuale ale OUG 3/2015, cu modificările și completările ulterioare, acestea nu mai puteau depune cererea unică de plată și, implicit, nu mai beneficiau de plățile pe suprafață.
În perioada 2015-2020, România beneficiază de circa 10,85 miliarde de euro în cadrul Pilonului I al Politicii Agricole Comune, se menționează în comunicatul citat. (Sursa: AGERPRES)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole