Irimescu se laudă că 2016 este un an agricol bun

Nu s-au plătit subvențiile, este secetă, nu avem sistem de irigații, dar ne mândrim cu cea mai mare producție din ultimii zece ani.
wheat-1530321_1280
România a produs în acest an 8,423 milioane de tone de grâu, cu 7% mai mult decât în 2015. Asta înseamnă o medie de peste 4 tone la hectar. Și răpită a mers foarte bine din moment ce cantitatea totală recoltata a ajuns la 1,266 milioane de tone.
“Culturile recoltate pană în prezent nu au fost afectate de secetă și dacă ne luăm după ce spun producătorii, sudul tării a avut în primăvară chiar un aport prea mare de ploi. Anul acesta s-au cultivat 2,075 milioane hectare cu grâu și secară și s-a obținut o producție medie de 4,054 kilograme la hectar, deci un total de 8,41 milioane de tone de grâu, fată de 7,85 milioane de tone în 2015”, a precizat Achim Irimescu.
Aceste cifre sunt adevărate recorduri dacă ne raportăm la ultimii zece ani agricoli. Din păcate, lipsa unui sistem de irigații face că an de an culturile de primăvară să nu se mai dovedească eficiente. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale recunoaște că sunt probleme grave cu porumbul, însă nu și la floarea soarelui. Asta înseamnă, cu alte cuvinte, că se scumpește hrană animalelor, mai ales că și lucernă, trifoiul sau fânului au fost afectate de secetă, fapt ce va duce la alimente mai scumpe și pentru oameni. O adevărată grozăvie.
E bine că Irimescu are cu ce se lăuda, numai că nu e deloc meritul sau. În primul rând, numirea s-a în funcție s-a produs după ce anul 2015-2016 a început, iar culturile de porumb sau răpită erau déjà înființate.  “La floarea soarelui estimăm o producție de 1,74 de milioane de tone. Floarea soarelui și porumbul sunt culturile cele mai afectate de secetă, deși la floare s-a mai ajuns la maturitate, insă la porumb e o mare problemă. Am fost în Ardeal și porumbul arăta foarte bine pentru că a plouat și mai mult acolo, insă sudul tării, Dobrogea și nordul Moldovei sunt puternic afectate de secetă, iar pană la această oră datele noastre indică o suprafată de 350.000 de hectare calamitate, în diferite grade, între 30% și 70%”, a spus ministrul Agriculturii.
Pe ansamblu, regiunea Mării Negre a devenit o fortă pe piață internatională a grâului, grație randamentelor ridicate, monedelor slabe și scăderii costurilor cu transportul. În aceste condiții, livrările de cereale din Rusia ar urmă să crească din nou în acest an, în condițiile în care producția de grâu ar urmă să atingă un nou record de aproximativ 70 milioane tone, ceea ce i-ar permite să exporte o cantitate de 30 milioane tone de grâu, informează Financial Times.
Regiunea Mării Negre a fost întotdeauna cel mai important furnizor de grâu pentru Orientul Mijlociu și Nordul Africii, insă în prezent un număr din ce în ce mai mare de tări din zonă Golfului Persic și Africa renuntă la grâul din SUA și Australia pentru grâul din bazinul Mării Negre. În plus, scăderea costurilor cu transportul face că și tări indepărtate precum Africa de Sud și Mexicul, care în mod tradițional au cumpărat grâu din SUA, să inceapă să cumpere grâu din Rusia.
Situația este complet diferită pentru producătorii francezi, afectați de ploile abundente de la începutul anului, care au diminuat atât randamentele cât și calitatea producției de grâu. Franța este principalul producător de grâu din UE, iar în urmă scăderii producției franceze, UE va trebui să se multumească în acest an cu poziția secundă în topul marilor exportatori mondiali.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole