Irimescu: Ministerul Agriculturii va reverifica datele înregistrate pentru a putea acorda sprijinul cuplat în zootehnie și în vegetal

irimescu_albaMinisterul Agriculturii va reverifica în această săptămână datele înregistrate pentru a putea acorda sprijinul cuplat în zootehnie și în vegetal deoarece, în situația actuală, există riscul să se piardă sume importante de bani, a declarat, luni ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
„Sper ca în această săptămână să clarificăm situația și să avem o decizie referitoare la sumele ce vor fi acordate în vegetal și pe cap de animal. Și fermierii cer o reverificare a datelor pentru a putea acorda sprijinul cuplat în zootehnie și în vegetal. În situația actuală, la datele pe care le avem, există riscul să se piardă sume importante de bani”, a precizat Irimescu.
Termenul inițial anunțat de ministrul Agriculturii pentru începerea plăților în zootehnie a fost 25 mai 2016.
Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Florin Faur, reitera la începutul lunii mai acest termen pentru începerea plăților în zootehnie, dar numai „cu păstrarea elementelor de siguranță și corectitudinea plăților, pentru că vorba noastră este să ne grăbim, dar nu cu orice preț”.
APIA trebuie să facă plăți către fermieri pe ajutorul național tranzitoriu (ANT) și sprijinul cuplat în zootehnie (SCZ), cuantumul acestor subvenții pe cap de animal fiind în prezent doar estimat, pentru că nu a fost determinat numărul eligibil de animale.
Guvernul a aprobat vineri, 27 mai, fondurile necesare pentru efectuarea de plăți pentru ajutoare în agricultură în valoare de peste 300 milioane de euro, destinate sectorului zootehnic.
Potrivit unui comunicat al Executivului, este vorba de plafoanele alocate ajutoarelor naționale tranzitorii și schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, și de stabilirea cuantumului acestora pentru plățile aferente anului 2015.
„Ajutoarele naționale tranzitorii pentru speciile bovine și ovine/caprine, care se acordă pentru anul de plată 2015, au un plafon de 203,15 milioane euro, care se asigură de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2016. Suma se distribuie astfel: 7,78 milioane euro pentru schema decuplată de producție în sectorul lapte, specia bovine; 116,77 milioane euro pentru schema decuplată de producție în sectorul carne, specia bovine; 58,59 milioane euro pentru schema cuplată de producție, speciile ovine/ caprine”, precizează sursa citată.
De asemenea, Guvernul a aprobat plafonul maxim de 113,35 milioane euro, care se acordă pentru anul de plată 2015, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, crescătorilor de animale din speciile bovine, ovine, caprine, viermi de mătase.
„Suma se repartizează astfel: 1,33 milioane euro pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte; 24,5 milioane euro pentru speciile ovine/ caprine; 10,5 milioane euro pentru specia bovine, categoria taurine din rase și metișii acestora; 76,99 milioane euro pentru specia bovine, categoria vaci de lapte; 27.000 euro pentru specia viermi de mătase”, mai arată comunicatul Guvernului.
Plățile pentru schemele de ajutoare naționale tranzitorii și sprijin cuplat în sectorul zootehnic se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015. (Sursa: AGERPRES)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole