20 mai 2022 - 07:14

Ionică Nechifor (Moldoovis): ”Nu ne mai gândim la profit, ci doar să nu falimentăm”

Dacă anul trecut a fost unul excelent pentru producția vegetală, 2022 și 2023 se anunță mult mai dificili din acest punct de vedere. Chiar și în condițiile în care vremea va fi de partea fermierilor, lipsa acută a îngrășămintelor de pe piață ar putea conduce la o reducere semnificativă a producțiilor.

Într-un interviu acordat pentru publicația Botoșani Online, președintele Asociației Moldoovis, Ionică Nechifor, a vorbit despre problemele din sectorul vegetal. Potrivit fermierului, mulți agricultori și-au scos gândul profitului din cap anul acesta și se gândesc cum să facă să-și mențină afacerile pe linia de plutire.

”Din cauza lipsei îngrășămintelor, am trecut pe acele stimulente foliare. Asta ca să avem o anumită cantitate pe hectar și să ne acoperim cheltuielile. Nu ne mai gândim la profit. Ne gândim să ne menținem și să nu falimentăm. Statul român trebuie să intervină și să ajute fermierul. Să acopere o parte din prețul combustibilului. Să intervină și pe zona îngrășămintelor pentru a avea cantitatea necesară României”, a precizat Ionică Nechifor.

Fermierul consideră că fermierii care dispun de îngrășăminte naturale, gunoi de grajd, trebuie să înceapă să le folosească din nou pentru fertilizarea solului, deși mulți renunțaseră la această practică.

”Nu vom mai avea producții foarte mari. Fiecare fermier își va doza îngrășămintele în funcție de banii pe care îi va avea. Dacă dă Dumnezeu ploaie, poate vom ajunge la 5-6 tone. Nu vom mai avea producții record. Important este să avem necesarul de hrană pentru cetățenii României și să nu falimentăm”, a mai spus președintele Moldoovis.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.