Ionel Arion (PRO AGRO): Subvențiile acordate fermierilor nu vor mai avea niciun efect

Criza de pe piața îngrășămintelor va avea reverberații puternice în mai multe sectoare din lanțul agro-alimentar, iar în final, vor fi decontate de consumatori, care vor trebui să scoată din ce în ce mai mulți bani din buzunar pentru mâncare. Deși nu ne paște o criză alimentară în adevăratul sens al cuvântului, anumite alimente vor deveni inaccesibile pentru o mare parte din români, este de părere președintele Federației Național Pro Agro, Ionel Arion.

Nu ne mai gândim acum că subvenţia vine ca o compensare a unei pierderi de venit pentru fermieri sau pentru accesul consumatorului la o hrană ieftină, practic pentru asta este acordată, dar nu va mai avea efect dacă nu se vine cu o altă schemă de scoatere a certificatelor verzi, surse alternative de gaz, reducerea TVA şi la energie electrică şi la îngrăşăminte”, a subliniat Ionel Arion într-un interviu acordat Agerpres.

Potrivit liderului Pro Agro, cheltuielile fermierilor pentru un hectar de grâu se vor ridica în acest an agricol până aproape de 5.000 de lei, poate chiar vor depăși această valoare. Astfel, este posibil ca aceștia să meargă în pierdere anul viitor, ceea ce ar reprezenta un adevărat dezastru, mai ales că mulți dintre ei nici nu și-au revenit complet după seceta din 2020.

„Doar 300 de kilograme de îngrăşăminte complexe la hectar înseamnă în jur de 1.200 de lei, mai vii şi în primăvară cu 2-3 kilograme de azotat de amoniu, ceea ce înseamnă încă 1.000 de lei, şi avem deja 2.200 de lei din coşul de înfiinţare a unei culturi doar pe îngrăşăminte. Inputurile şi manopera încă 1.200 de lei, se mai adaugă recoltatul şi arenda şi iată că s-a depăşit 4.500 de lei pe hectar ca şi investiţie. Dacă recoltăm 5 tone cu un leu, sunt 5.000 de lei, unde sunt impozitele şi taxele către statul român, unde este energia? Deci, practic, se va merge în pierdere”, a explicat Ionel Arion.

Astfel, singura soluție posibilă ar trebui să vină de la nivel guvernamental, prin adoptare unor măsuri cât mai urgente, de la reducerea prețurilor la gaze și energie, până la reducerea TVA sau a accizei la motorină.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole