21 aprilie 2021 - 02:34

Ionel Arion, dupa intalnirea cu premierul Orban: ”A fost o discutie constructiva”

Premierul Ludovic Orban s-a întâlnit joi, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare. Aceștia le-au expus reprezentanților Guvernului mai multe dintre problemele fermierilor români și au discutat despre măsuri de sprijin pentru combaterea efectelor secetei, precum și multe altele.

După întâlnirea de la Palatul Victoria, Ionel Arion, președinte Pro Agro, a venit în studioul emisiunii ”Agricultura la Raport” pentru a prezenta toate detaliile întâlnirii cu premierul. Potrivit acestuia, dialogul a fost unul constructiv.

”Noi considerăm că a fost o discuție destul de constructivă. Am avut subiecte multiple pe care le-am expus domnului prim-ministru și echipei dânsului. Am avut problema la zi a fermierilor din România – cea a secetei, dar și alte subiecte. I-am adus la cunoștință atât problemele, dar am venit și cu soluții. Cele mai multe dintre soluții au fost însușite de echipa premierului și se încearcă implementarea lor și rezolvarea problemelor fermierilor”, a precizat Ionel Arion pentru AGRO TV.

Președintele Pro Agro a oferit câteva detalii și despre mecanismul de plată a despăgubirilor, care a fost discutat în întâlnirea de la Guvern.

”Noi putem acum, în negocierile cu partenerii noștri comerciali, să avem certitudinea că suntem înțeleși, în momentul în care se lansează deja o măsură de finanțare a acestor despăgubiri. În discuțiile de la Guvern ni s-a explicat foarte clar mecanismul – se va face o rectificare bugetară, se va notifica Comisia, vine răspunsul de la Comisie, care nu poate să fie negativ, pentru că se cunoaște contextul. Trebuie respectați acești pași și abia apoi, Guvernul poate debloca sumele către fermieri pe un mecanism simplu de plată pe care l-am propus și care a fost agreat, prin APIA, pentru că APIA are și sistemul, și datele fermierilor și este și în posesia conturilor noastre. Practic nu trebuie să mai lansăm niciun document către instituțiile statului. Pe acest lucru am mizat încă de când am conceput acest mecanism de despăgubire.

Premierul a expus o chestiune, nu știm dacă este plauzibilă – să facem rectificarea bugetară, să notificăm Comisia, iar până vine răspunsul să dăm drumul plăților. A spus că va verifica să vadă dacă există un astfel de mecanism. Am putea să facem lucrurile în paralel, mult mai repede”, a mai declarat Ionel Arion după întâlnirea de la Palatul Victoria.