17 septembrie 2021 - 17:18

Ion Paunel: ”Legumicultura, cenusareasa agriculturii romanesti”

Producătorii de legume se confruntă în aceste zile cu probleme de o gravitate deosebită. Prețurile în piețele angro sunt cele mai mici din ultimii 20 ani. Uniunea „Salvați Țăranul Român“ a remis presei mai multe comunicate în care își exprimă îngrijorarea privind situația tot mai precară a producătorilor locali în condițiile pandemiei de COVID-19.

Invitat în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt și unul dintre inițiatorii grupului, Ion Păunel a vorbit despre toate aceste nemulțumiri, despre problemele actuale din legumicultură, despre ce măsuri de sprijin așteaptă de la Guvern dar și despre ideile pe care le-a transmis deja  guvernanților și care așteaptă să fie luate în considerare.

”În ultimii 30 de ani, legumicultura a fost și este în continuare, cenușăreasa agriculturii românești. La această dată, în cadrul ministerul Agriculturii nu există un departament de legumicultură, ca să nu spunem de horticultură. Este păcat ca în 2020, România să nu aibă o direcție în acest sens.

Atât în materialul prezentat de noi, cât și în alte materiale am cerut înființarea acestei direcții. Vrem să fim chemați la dialog. Noi am identificat o mică parte din problemele pe care le are legumicultura românească dar ne-am dori să le dezbatem și cu cei de la conducere.

Dacă în alte sectoare vedem că lucrurile au început să se așeze, noi în legumicultură avem o mulțime de cooperative dar nu sunt lucrative.

Cred că înființarea acestui compartiment este atât de necesară pentru a gândi o strategie pe termen mediu și lung. Avem centre de colectare, depozite, fabrici de procesare care s-au înființat pe fonduri europene și care la această dată sunt închise. Haideți să le facem pe acestea lucrative.”, a spus pentru Agro TV Ion Păunel.

De asemenea, acesta a mai ținut să precizeze că fermierii solicită prelungirea termenului de valorificare al legumelor din Programul Tomata până la 15 iulie, ”pentru că condițiile climaterice de anul acesta nu au fost favorabile deloc”.

Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt s-a mai plâns și de faptul că anul acesta, sectorul de spații protejate a fost dezavantajat. Conform acestuia , cheltuielile înființării unui hectar de legume sunt foarte mari în comparație cu o cultură mare iar acest buget a fost prejudiciat față de anul precedent cu cel puțin cinci milioane de euro.

”Orice stat membru, înainte de a aloca bani pentru dezvoltare face o notificare către Bruxelles. În 2015, România a notificat pentru sectorul sere/solarii suna de 13.300.000 de euro. S-a mai făcut o notificare în 2017, respectiv în 2019. Nu știu cu cine s-a purtat dialogul dar bugetul nostru a fost prejudiciat cu zece milioane de euro.

România, per total buget sprijin cuplat atât  zootehnic cât și vegetal are suma de 220.000.000 de euro. Nu s-a pierdut niciun ban numai că în urma notificării făcute în 2019, sectorul vegetal a pierdul 34 de milioane de euro, iar cei din zootehnic au câștigat această sumă. Nimeni nu recunoaște, nimeni nu știe când și cum s-au făcut aceste notificări.

În contextul actual al pandemiei de COVID-19, România poate renegocia aceste plafoane iar Uniunea „Salvați Țăranul Român“ cere cel puțin suma pe care am avut-o alocată in 2015, adica 13.300.000 de euro. ”, a mai declarat Ion Păunel, Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

Emisiunea “Agricultura, o șansă pentru România” este o inițiativă a Asociației pentru Sprijinirea Dezvoltării Agriculturii, inițiativă susținută de AgroTv, ProfitTv și Look Plus.

ALĂTURĂ-TE ACESTUI PROIECT!

Mai multe informații pe asdar.ro