Ion Păunel: ”Degeaba instalăm tinerii fermieri, dacă nu venim cu măsuri complementare”

Pentru a avea succes pe termen lung în agricultură, tinerii fermieri trebuie sprijiniți și cu măsuri complementare, pe lângă sprijinul din fonduri europene acordat prin submăsura 6.1, este de părere Ion Păunel, consultant în accesarea fondurilor europene și fondator al Uniunii Salvați Țăranul Român.

Potrivit opiniilor exprimate de acesta în emisiunea ”Agricultura la Raport”, bugetul alocat de ministerul agriculturii pentru instalarea tinerilor fermieri în perioada 2023-2027 este insuficient.

”Pentru tânărul fermier, România a gândit că va da doar 70.000 de euro, cu toate că regulamentul european ne permite 100.000 de euro. Și avem un buget de doar 250 milioane euro în 5 ani. 250 de milioane de euro înseamnă o instalare de până la 3.500 de fermieri în 5 ani de zile. Regulamentul spune că minim 3% din valoarea Pilonului II se duce către tinerii fermieri. Din calculele mele, în PNS, îmi ies cam 2,2-2,3%, dar poate n-am făcut calculele cum trebuie.

Dacă voiam într-adevăr să sprijinim instalarea tinerilor fermieri și să aducem suflu nou, statul nostru trebuia să gândească mult mai mult. Noi am cerut cel puțin 5%, dacă nu chiar 10%, plus măsuri complementare. Degeaba instalăm pe cineva dacă nu venim cu măsuri complementare. Trebuie să venim cu piață de desfacere, să facem lanțul scurt de aprovizionare și măsuri care să-l determine pe tânărul fermier să meargă mai departe: reduceri la taxe și impozite, acciză redusă la combustibil etc”, a subliniat Ion Păunel.

În dialogul său cu realizatorul Ovidiu Ghinea, consultantul a mai precizat că nu cunoaște niciun detaliu legat de o posibilă introducere a unei linii de finanțare pentru noii fermieri în noul PNS, deși regulamentul european dă statelor membre această posibilitate.

”Acest concept de nou fermier este o orientare a noii PAC. Am participat la grupurile de lucru, dar nu ni s-a prezentat o gândire, o strategie, o fișă a intervenției pentru noul fermier. Poate se vor relua discuțiile și atunci vom vedea și noi dacă este inclusă sau nu, care este linia de finanțare sau care vor fi condițiile de accesare”, a mai precizat Ion Păunel.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole