28 mai 2022 - 14:24

Ioan Ladosi: Pesta Porcina Africana, o boala politica!

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoși, a avut, ca de fiecare dată, cuvinte grele de spus despre situația pestei porcine africane din țara noastră. Potrivit acestuia, pesta porcină africană este o boală politică și trebuie asumată politic, pentru că presupune măsuri drastice pentru stoparea şi eliminarea ei.

„Noi am venit cu numeroase soluţii, de trei ani de zile tot încercăm să aducem în faţa autorităţilor soluţiile propuse de noi pentru stoparea pestei porcine africane, însă, ceea ce am realizat la un moment, când am văzut că ne lovim de ziduri este că pesta porcină africană în România, şi probabil nu numai, este o boală politică, care trebuie asumată politic, pentru că presupune măsuri drastice pentru stoparea şi eliminarea ei. Un prim pas ar fi acest ordin din ultimele zile cu reglementarea dimensionării fermelor în care se cresc porci”, a precizat Ladoşi, citat de AGERPRES.

Șeful APCPR a mai subliniat că harta transmisă de la Bruxelles arată că, la ora actuală, doar patru judeţe mai sunt curate din punct de vedere al pestei porcine africane, restul teritoriului României fiind înroşit, dată fiind evoluţia acestei boli fie în gospodăriile populaţiei, fie în ferme comerciale, fie unde au fost înregistrate focare la mistreţi.

„Din comunicatele pe care le primim noi de la DSU avem 35 de judeţe afectate de pestă porcină africană, fie din prisma gospodăriilor populaţiei, a fermelor comerciale sau a celor judeţe unde s-au înregistrat focare la mistreţi. Noi nu putem să inventăm cifre, le putem lua doar de la autorităţi. Din aceleaşi date putem lua în calcul doar patru judeţe care sunt curate în România, cele din centrul Transilvaniei, atât au mai rămas, nu sunt înroşite. Aşa arată harta pe care a publicat-o şi ne-a trimis-o Buruxelles-ul, tot ceea ce e culoare roşie sunt judeţe afectate în România, judeţe de culoare albastră (patru la număr n.r.) sunt zone tampon, sunt zone curate, iar cele roz sunt zone unde s-au descoperit focare doar la porc mistreţ”, a explicat Ladoşi.

Întrebat de ce apar alte cifre privind focarele de boală în datele prezentate de ANSVSA, el a răspuns: „Probabil au o politica internă în care hotărăsc că o dată la o săptămână sau la 10 zile transmit informaţii”.

„ANSVSA probabil se concentrează mai mult pe stingerea de focare, este o reuşită ca să spunem aşa, dar pe noi ca asociaţie faptul că au stins un focar într-o comună sau un sat în care au fost cinci coteţe afectate pe noi nu ne încălzeşte deloc, pentru că s-a dovedit faptul că în unele sate au fost curăţate de boală şi ulterior a apărut din nou. Asta nu ne poate da încredere că în satul respectiv s-au respectat regulile şi s-a dovedit clar că a reapărut”, a mai spus Ladoşi.

Șeful APCPR a mai subliniat că, înainte de apărea pesta porcină africană pe teritoriul României, 60% din consumul de carne proaspătă de porc era asigurat din producţia naţională, însă acum s-a redus la 40%.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.