28 mai 2022 - 14:12

Ioan Ladoși, APCPR: ”Industria carnii de porc este in colaps! E tragic!”

Pesta porcină africană a fost în centrul discuțiilor în ultima ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport” la AGRO TV. Realizatorul Ovidiu Ghinea a intrat în dialog prin telefon cu Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, pentru a discuta posibilitatea ca România să fie trecută în zona roșie de către Comisia Europeană, din cauza extinderii virusului PPA:

”Eu văd că reacționăm foarte târziu pentru orice. Chestiunea era veche, nu trebuie să reprezinte o surpriză. Noi eram în acest pericol de foarte multă vreme, de anul trecut, pentru că autoritățile au ignorat total cele două audituri din toamna anului trecut și din primăvara acestui an, în care ni s-a spus clar ce avem de făcut pentru a corecta lucrurile și a intra pe un făgaș normal în privința prevenirii răspândirii pestei pocine africane. Evident că noi, cei de la APCPR am vorbit despre asta, dar doar noi am auzit, nu ne-a ascultat nimeni. Realitatea este simplă. Dacă ne uităm pe statistici, de mult a început acest declin al exportului de carne de porc. Faptul că nu respectăm regulile nu este o noutate. Noi, ca și țară, ca și autorități, nu le respectăm de foarte multă vreme și am semnalat asta în nenumărate rânduri, atât către autorități, cât și către media”, a precizat Ioan Ladoși în direct la AGRO TV.

Acesta a mai vorbit și despre efectele pe care le-a avut pesta porcină africană în privința exporturilor de carne de porc din România. Potrivit președintelui APCPR, România exportă acum în jur de 10% din cantitatea de carne de porc pe care o exporta înainte de apariția virusului pe teritoriul țării noastre.

”Acum doi ani, reușeam ca țară să exportăm undeva la 30-40 de mii de tone de carne de porc în exeriorul țării. De îndată ce lucrurile au început să evolueze în această formă nefastă în care a evoluat această boală, am ajuns de la 30.000 la 3.000 de tone, o reducere imensă. Acum, subiectul a apărut din noi în media pentru că se leagă de problema exportului de produse procesate din carne de porc, nu neapărat de carne de porc, pentru că aici dezastrul s-a produs de mult. Practic, export de carne de porc nu prea mai este. Ceea ce poate să fie afectat este exportul de produse procesate din carne de porc. Aici este pericolul pe care l-am semnalat și noi și Asociația Română a Cărnii de mai multă vreme”, a subliniat Ladoși.

Președintele APCPR s-a exprimat și în legătură cu așteptările în privința noului ministru al Agriculturii. Astfel, în calitate de membru fondator al PRO AGRO, acesta și-a exprimat susținerea față de Emil Dumitru, unul dintre numele cele mai vehiculate în presă pentru preluarea cabinetului. Declarațiile nu au fost, însă, la fel de blânde în cazul președintelui ANSVSA și posibilei înlocuiri a acestuia.

”În privința noului președinte al ANSVSA, eu sincer nu rețin numele vechiului președinte. Nu a făcut nimic și de aceea și memoria mea se blochează”, a spus Ioan Ladoși. El i s-a adresat și lui Dănuț Păle, deputat PSD, vice-președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților și medic veterinar, invitat în emisiune: ”Dumneavoastră, în primul rând ca medic veterinar, nu ca deputat, ați fi putut să aveți o atitudine mult mai tranșantă vis-a-vis de ANSVSA în privința viziunii profesionale și a absolutei incompetențe profesionale prin care s-a manifestat.”

Deputatul PSD a răspuns, declarându-și, la rândul său, nemulțumirea față de președintele ANSVSA: ”Nu mă simt confortabil să vă răspund, dar o să o fac. Eu mă duceam la ANSVSA și stăteam câte două ore ca să intru să stau de vorbă cu președintele instituției. Așa că… ce să vă spun mai mult?”

Ioan Ladoși a mai subliniat importanța trecerii la acțiuni concrete: ”Este vremea să trecem de la declarații mărinimoase la fapte, pentru că ne confruntăm cu această problemă de 3 ani. (…) Nu este o situație dramatică, este tragică! Am ajuns în situația în care, de la cele 60 de procente pe care noi, ca fermieri, le asiguram țării, ca producție de carne pe piața fiscalizată acum doi ani, am ajuns la 40%. Am scăzut cu cel puțin 30.000 de scroafe efectiv matcă. Putem să povestim, dar realitatea este una tragică: această industrie este în colaps. Indiferent cine va veni la conducerea autorităților, trebuie să găsească soluții. Noi le-am oferit pe tavă și am fost ignorați total”, a adăugat președintele APCPR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.