Investițiile în procesare prind viteză: 428 de noi proiecte, în valoare de peste 1 miliard de euro!

Interesul pentru investițiile în procesare este din ce în ce mai mare, ceea ce reprezintă un pas în plus către dezvoltarea și consolidarea sectorului agricol din România.

Astfel, după Programul INVESTALIM, iată că și intervenția DR-22 – Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole, din Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023-2027 (PS PAC 2027), a stârnit un larg interes în rândul fermierilor și procesatorilor români, care au depus proiecte pentru care solicitările de finanțare depășesc un milliard de euro.

Mai exact, în sesiunea deschisă pentru DR-22, 20 decembrie 2023-5 februarie 2024, cu o alocare de 210.300.000 de euro, pe site-ul oficial al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au fost depuse 428 cereri de finanțare care însumează 1.130.478.541 de euro.

„Mă bucură interesul foarte mare al procesatorilor pentru această măsură din Planul Strategic. România are nevoie de procesare, am spus-o de fiecare dată și o voi repeta cu orice ocazie. În cadrul intervenției DR-22, valoarea finanțării acordate poate ajunge la 10 milioane de euro pentru fiecare proiect de înființare a unităților de procesare pentru sectoarele legume-fructe, industria de morărit, ulei și nutrețuri combinate. Faptul că succesul Programului INVESTALIM este dublat de interesul manifestat de procesatori pentru această măsură de investiții ne arată că suntem pe drumul corect în ceea ce privește sprijinirea producției românești”, a declarat ministrul agriculturii, Florin Barbu.

Prin intervenția DR-22 se pot finanța și alte investiții decât cele menționate anterior, cu până la 7.000.000 de euro/proiect de înființare, dar și investiții de modernizare a unităților de procesare, cu până la 3.000.000 de euro/proiect. Finanțarea nerambursabilă este de maximum 65% din totalul cheltuielilor eligibile ale unui proiect.

Proiectele de investiții depuse pe site-ul oficial al AFIR în această sesiune propun pentru finanțare construcția și dotarea unităților de condiționare, depozitare și procesare, investiții în infrastructura internă şi în utilități, dar și cheltuieli pentru asigurarea respectării condițiilor de igienă și a fluxului tehnologic, cheltuieli aferente marketingului produselor obținute (echipamente pentru etichetarea, ambalarea produselor), cheltuieli aferente comercializării produselor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole