25 ianuarie 2022 - 09:44

Investiții de miliarde de lei în agricultură, inutile? Analiștii speră într-o revenire a sectorului

Miliardele de lei, alături de multe miliarde de euro, investite în agricultura din România nu au dat încă rezultatele așteptate. Este adevărat că există numeroase domenii unde lucrurile sunt la fel ca în cele mai puternice agriculturi, dar pe ansamblu agricultura românească pare încă blocată în secolul trecut. Iar asta se vede cel mai bine când vorbim de automatizare şi marketingul produselor agricole.

Există și vești bune, iar analiștii din piață estimează că urmează o adevărată revoluţie economică în acest sector, așa cum s-a întâmplat când au apărut primele tractoare. Specialiștii cred, aproape în unanimitate, că agricultura, piscicultura, creşterea animalelor şi prelucrarea hranei se anunţă a fi în următorii ani una dintre cele mai spectaculoase afaceri din România. O ultimă analiză în domeniu arată că cele mai mult de 160.000 de firme românești din sector ar putea depăşi pragul de 100 de miliarde de lei cifră de afaceri în următorii 2 ani.

Optimismul pleacă de la faptul că agricultura şi sectorul de producţie alimentară din România au crescut semnificativ în ultimii ani, în ciuda concurenţei acerbe a produselor din import. Doar că agricultura locală s-a adaptat din mers, uneori fără a mai ține cont de o decizie politică sau alta, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Datele oficiale demonstrează că în 2019, înainte de criza COVID, cele 162.000 de firme au raportat o cifră de afaceri istorică de peste 84 de miliarde de lei şi un profit fără precedent, de aproape 7 miliarde de lei. Este la fel de adevărat că pandemia şi seceta cruntă de anul trecut au făcut ca afacerile să scadă cu aproape 8 mld. lei, la 76 de miliarde, iar profitabilitatea netă să coboare la puțin peste 6 miliarde.

Analiza arată că, în ciuda dificultăților, agricultura din România a reușit să rămână în picioare. În 2020, firmele de profil au raportat un rezultat similar cu cel din 2017, semn că managementul a funcţionat, iar orientarea spre clienți din plan național a fost o carte câştigătoare. Eforturile pentru rentabilizarea afacerilor s-au văzut şi în evoluţia pozitivă a datoriilor, care au coborât de la 77 de miliarde de lei la 64 miliarde.

Specialiștii mai spun că 2020 a fost în agricutura românescă şi în sectoarele de prelucrare anul restructurării şi a rentabilizării. Firmele din domeniu au reuşit să îşi consolideze poziţiile şi să se pregătescă pentru anul revenirii, așa cum este văzut 2021.

De asemenea, efectele secetei şi ale bolilor care au decimat efectivele de porci şi păsări i-au determinat pe investitorii din acest sector să caute soluţii, iar tehnologizare afacerilor a devenit realitate. Folosirea tractoarelor monitorizate prin GPS, monitorizarea creşterii plantelor prin satelit sau eficientizarea consumurilor de resurse pentru creşterea animalelor sunt exemple sunt tot mai des întâlnite şi în România, un semn că investitorii privesc cu încredere spre viitor.