29 mai 2022 - 02:12

Investiție într-o fermă de vaci de peste 2 milioane euro, blocată de birocrație

Fermierul Boldis Szilamer din Turnu, județul Arad, a pus bazele unui proiect de hig-tech de ultimă generație în ferma sa de vaci. Szilamer crește vaci de lapte din 2005, iar în tot acest timp a înțeles că un fermier nu trebuie să umble cu cârpeli, fiindcă nu va avea decât pierderi. De aceea el se concentreze pe proiecte de anvergură, așa cum este cel de 2,1 milioane de euro pe care îl are în desfășurare.

Proitectul vizează o fermă de 200 de vaci de lapte, cu trei roboți de muls de ultimă generație, cu sistem electronic robotizat de curățare a dejecțiilor, cu ventilatoare ultra-performante aduse din Canada.

”E un proiect hig-tech de ultimă generație cu un management superior al dejecțiilor, cu stoarcerea bălegarului, cu separatoare, totul automatizat și controlat pe tableta electronică. Este un sistem de înaltă tehnologie cum nu cred că mai există în multe ferme din România și chiar din Europa, așa cum l-am gândit eu. Proiectul va deveni standard prin 2030. Vă dați seama cât îmi devansez eu munca!”, este de părere Boldis Szilamer.

Problema este că din 2018, de când el a depus documentele, până în 2021, au trecut aproape trei ani, iar el a pierdut 250.000 de euro din cauza birocrației, care prelungește faorte mult timpul de la depunerea actelor, până la implementare. Acum situația s-a grevat și din cauza pandemiei de COVID19 și Boldis abia anul acesta urmează să depună proiectul tehnic pentru avizare. Fermierul spune că a întâmpinat foarte multe piedici în procesul de aprobare a proiectului său și, de aceea, este foarte greu să modernizezi fermele la standarde de ultimă generație. Birocrația este copleșitoare. Pentru ca situația să fie și mai complicată, nici băncile nu vor să fie partenere unui start-up de 2 milioane de euro. De când a depus proiectul până în prezent, fermierul a pierdut o sumă importantă.

”Cauzele pierderii celor 250.000 de euro sunt multiple: s-a scumpit fierul, s-a scumpit lemnul, au crescut cheltuielile cu forța de muncă și s-a majorat prețul la materiile prime etc. Așa, întreg devizul mi s-a distorsionat, iar cel din 2018, nu mai corespunde cu cel din 2021”, atenționează tânărul fermier, care crește 200 de vaci de lapte.

Cum își poate recupera banii pierduți?

Boldis Szilamer spune că autoritățile trebuie să intervină și să facă unele corecții pentru a exista o plasă de siguranță pentru agricultorul care vrea să investească în modernizarea fermei printr-un proiect european. Ministerul Agriculturii nu trebuie să fie indiferent la pierderile pe care le suportă investitorul din cauza instituțiilor și a birocrației mult prea grele. În primul rând, trebuie să fie redus timpul de implementare la proiectele tipizate, este de părere fermierul.

Cât timp ar trebui să treacă de la depunerea actelor până la implementare?

În maximum un an de la depunerea actelor, proiectul ar trebui să poată fi implementat, însă în realitate lucrurile nu au fost așa pentru fermierul din județul Arad.

”Ca să vedeți în ce situație dramatică ne aflăm, a trebuit să treacă un an până am fost declarat câștigător. Dacă atunci când am depus proiectul, în scurt timp, mă și apucam să îl implementez, mă încadrăm în valoarea de 2.100.000 de euro. Acum va trebui să mai scot bani din buzunar pentru a atinge nivelul care a fost în urmă cu trei ani, dat fiind că eu am pierdut 250.000 de euro în această perioadă din cauza birocrației și a proastei funcționări a instituțiilor din România”, mai atenționează agricultorul.

Fermierii își bazează afacerile și pe subvenții

În plus, acest ajutor național tranzitoriu (ANT) trebuie să fie predictibil și autoritățile să plătească subvențiile la timp.

”Eu nu pot să spun la finanțe, domnule, acuma, nu am bani, vă plătesc la următoarea rectificare bugetară pe care o va face guvernul, ci trebuie să plătești, pur și simplu. Eu am făcut calcul concret, iar în 2021, am pierdut 30.000 de euro, fiindcă nu am încasat banii care mi se cuveneau și pe care eu m-am bazat, bani care reprezentau o gură de oxigen salvatoare. Am auzit voci care încercau să ne explice că de fapt noi nu am pierdut nimic, dar eu pot arăta prin calcul că am pierdut acești bani. Mai mult, s-au scumpit furajele: grâul cu 50%, porumbul cu 50% și șrotul de soia cu 40%. Grav este că prețul la lapte anul trecut era 1,55 lei, iar în 2021, este la același nivel: 1,55 lei. Este clar că numai fermierul iese în pierdere, dar procesatorul, nu, și nici hypermarket-ul unde ajunge laptele și este vândut la 4 -5 lei”, mai spune tânărul fermier arădean.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.