Având în vedere că precipitațiile sunt din ce în ce mai puține în zonele de sud și est ale țării, fermierii încearcă să se adapteze, adoptând tehnologii care să conserve fiecare picătură de apă în sol. Așa a ajuns fermierul Ionuț Olteanu să implementeze tehnologia no till în fermele sale, care însumează în jur de 14.000 de hectare în mai multe județe din sudul țării.
Deși la prima vedere poate reprezenta un șoc, fermierul se declară mulțumit de schimbarea pe care a făcut-o, pentru că a reușit să reducă foarte mult din costurile directe la hectar.
”Anul acesta, la no till, pot să spun cu mâna pe inimă că costurile sunt la jumătate. Deci sunt undeva între 1.800 și 2.300 de lei/hectar la rapiță. Vorbim de costurile directe, pentru că, din păcate, ca să lucrezi 14.000 de hectare, lucrez pământurile unor oameni, nu sunt pământurile mele”, a precizat Ionuț Olteanu, în emisiunea ”Agricultura la Raport” realizată de Ovidiu Ghinea.
Agricultorul recunoaște că investițiile pentru trecerea către o astfel de tehnologie sunt semnificative, pentru că există utilaje specializate pentru astfel de culturi, însă consideră că este un sacrificiu care trebuie făcut pentru a asigura continuitatea acestei afaceri.
”Este al doilea an, în 15 ani, când sunt ceva mai optimist: o dată când au fost prețurile acelea spre cer și o dată anul acesta, când am schimbat tehnologia și am trecut către no till. M-am documentat înainte să fac lucrul acesta, m-am informat, rezultatele din teren pentru mine sunt evidente. Știu că sunt fermieri foarte sceptici în privința asta, dar rugămintea mea e să-și facă experiențe pe suprafețe foarte mici, îi aștept cu drag în fermă, pentru că mi se pare singura soluție astăzi, în condițiile în care ai 200-250 de litri de apă, să scapi de faliment. Este șocant la prima vedere, producțiile scad, dar scad foarte mult și costurile”, a precizat Ionuț Olteanu pentru AGRO TV.