AFIR deschide sesiunile de primire a proiectelor de investiții în arealul ITI – Delta Dunării (Instrumentul Teritorial Integrat – Delta Dunării) pentru dezvoltarea infrastructurii de bază și pentru protejarea patrimoniului cultural, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.
Cele două sesiuni se vor desfășura în perioada 21 ianuarie 2019, ora 9:00 – 30 aprilie 2019, ora 16:00 și vor avea o alocare financiară de 16.777.774 euro pentru submăsura 7.2 – Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, iar pentru submăsura 7.6 – Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural, de 4.990.902 euro.
Pragurile de calitate ale proiectelor diferă în fiecare lună, începând de la 50 de puncte în prima etapă lunară (21 ianuarie – 28 februarie 2019) și ajungând până la pragul minim din ultima etapă lunară (01 – 30 aprilie 2019) de 20 de puncte pentru investiții în infrastructura rutieră de interes local, educațională și socială și pentru protejarea patrimoniului cultural. Pentru infrastructura de apă/ apă uzată, pragul minim sub care nu se pot selecta proiecte este de 25 de puncte.
„Avem nevoie de investiții în această zonă deosebită a țării noastre, avem nevoie să dezvoltăm infrastructură de bază, mai ales într-o zonă cu puternic potențial turistic și economic. De asemenea, investițiile în protejarea patrimoniului cultural sunt importante pentru dezvoltarea durabilă a zonei Delta Dunării și mai ales pentru dezvoltarea durabilă a mediului rural. Alături de accesul la infrastructura de bază, satele noastre au nevoie de revigorarea vieții sociale, de conservarea și dezvoltarea moștenirii noastre culturale”, a menționat directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.
Prin intermediul submăsurii 7.2 ITI – Delta Dunării, se acordă fonduri nerambursabile în procent de 100% pentru investiții în infrastructura rutieră, de alimentare cu apă, canalizare și pentru componenta educațională sau socială (grădinițe, creșe, after-school, școli profesionale în domeniul agricol sau instituții de învățământ secundar superior – filieră tehnologică). Valoarea sprijinului acordat pentru o investiție începe de la 500.000 de euro și poate ajunge până la 4.000.000 de euro pentru proiecte colective.
Totodată, prin submăsura 7.6 ITI – Delta Dunării, se obțin maximum 500.000 de euro, fonduri nerambursabile în procent de până la 100%, pentru susținerea investițiilor de restaurare, conservare și accesibilizare a patrimoniului cultural de interes local, a așezămintelor monahale, inclusiv a așezămintelor culturale.
Cererile de finanțare se depun on-line pe pagina de internet a Agenției,www.afir.info, până în data de 30 aprilie 2019, ora 16:00 sau până la epuizarea fondurilor disponibile. Pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, solicitanții de fonduri nerambursabile au la dispoziție Ghidul solicitantului care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agenției, la secțiunea „Investiții PNDR” în pagina dedicată fiecărei submăsuri în parte.