Într-o lume amenințată de suprapopulare, foamete și pericole pentru mediu – Israelul oferă soluții

Lumea se confruntă cu pericole incontestabile, cum ar fi suprapopularea și alte provocări globale semnificative, care includ o scădere dramatică a resurselor alimentare. Fără inovație și soluții durabile, acest lucru va duce cu siguranță la un deficit alimentar și la foamete globală.

Randamentul agricol global este influențat de politici, factori comerciali și de mediu, ceea ce înseamnă că umanitatea se va confrunta cu provocări tot mai mari. Israelul reprezintă o rază de speranță pentru criza globală a aprovizionării cu alimente și pentru perspectivele viitorului. Fondul Monetar Internațional prezice că, în urma pandemiei de coronavirus, a războiului dintre Rusia și Ucraina și a actualei înăspriri monetare, creșterea economică în 2023 va încetini, atingând o rată sub media globală, ceea ce va constitui o provocare semnificativă pentru stabilitatea financiară fragilă.

Economiile care se bazează pe agricultura tradițională sunt expuse unui risc și mai mare, dat fiind că sunt mai vulnerabile la factori externi precum evenimentele climatice extreme, care pot afecta semnificativ culturile agricole. Aceste țări sunt susceptibile la insecuritate alimentară, foamete și malnutriție. Schimbările globale recente au făcut nevoia de securitate alimentară independentă și mai importantă.

Deși populația crește, suprafața agricolă disponibilă pentru cultivarea alimentelor și pășunatul animalelor se reduce. Cum agricultura însăși contribuie la încălzirea globală și la criza climatică, este vital ca sectorul agricol să adopte soluții inovatoare pentru a crește randamentul pe metru pătrat de teren și, astfel, să reducă impactul negativ asupra mediului. Acesta este singurul mod de a satisface cererea în creștere pentru alimente și pentru a asigura o industrie agricolă sustenabilă.

Fără revoluția îngrășămintelor cu azot, care a început cu aproximativ o sută de ani în urmă datorită „procesului Haber–Bosch”, nu ar fi fost posibil să producem volumele de culturi agricole necesare pentru a hrăni populația globală în creștere. Îngrășămintele cu azot sunt obținute prin captarea azotului din atmosferă pentru a produce amoniac, folosit la fabricarea îngrășămintelor cu azot. Se estimează că fără aceste îngrășăminte nu ar fi posibil să hrănim 50% din populația lumii.

Totuși, mediul actual face esențială dezvoltarea și implementarea tehnicilor inovatoare pentru a gestiona economia agricolă. „Fertilizarea în exces” este o problemă generată de dorința de a maximiza randamentele, care duce la utilizarea necorespunzătoare a îngrășămintelor pe bază de azot, potasiu și fosfat. O parte semnificativă din aceste componente nu răspunde nevoilor reale ale plantelor, ducând la contaminarea apelor subterane și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

- Publicitate -

Sectorul agricol poate deveni un generator de impact care ajută la rezolvarea provocărilor climatice. Nutriția plantelor este cheia securității alimentare globale, așa că trebuie să ne asigurăm că practicile de aplicare sunt eficiente și precise. Îngrășămintele pot asigura randamente mai mari cu mai puține resurse, contribuind astfel la reducerea impactului asupra mediului.

Mulți fermieri și oficiali guvernamentali încă nu sunt conștienți de urgența promovării „agriculturii de precizie”. Agriculturile din Israel au fost dezvoltate în condiții dificile, ceea ce a dus la soluții inovatoare, cum ar fi „fertirigarea”, o metodologie care combină irigarea și fertilizarea pentru a furniza nutrienți direct la rădăcini, fiind astfel o soluție rentabilă și ecologică.

Sectorul agricol și de nutriție a plantelor din Israel a dezvoltat soluții tehnologice durabile care răspund provocărilor agricole folosind sateliți, senzori, inteligență artificială și date mari. De asemenea, Israelul a împărtășit aceste cunoștințe cu alte țări pentru a le ajuta să crească randamentele, reducând în același timp impactul negativ asupra mediului.

Pentru a continua să conducem schimbările în agricultură, trebuie să dezvoltăm tehnologii avansate și să diseminăm cunoștințele la nivel mondial, pentru a asigura randamente mari, minimizând utilizarea resurselor și reducând impactul asupra mediului. Astfel, putem atenua provocările alimentare, agricole și climatice la nivel global.

Excesul de fertilizare rezultă din dorința de a maximiza randamentul, caracterizat de lipsa mijloacelor și a competenței, precum și de absența instrumentelor de monitorizare convenabile pentru optimizarea procesului de fertilizare. Așa cum am menționat anterior, fertilizarea excesivă beneficiază chiar de subvenții guvernamentale și este, probabil, susținută de industriile care profită de cantitățile mari de îngrășăminte pe care le vând.

Cu toate acestea, sectorul agricol poate deveni un motor potențial de impact care poate contribui la soluționarea provocărilor climatice. Deoarece nutriția plantelor este esențială pentru securitatea nutrițională globală, trebuie să ne asigurăm că practicile de aplicare sunt cele mai eficiente și mai precise și să extindem utilizarea nutrienților unici și inteligenți pentru a crește recoltele, reducând în același timp impactul negativ asupra mediului.

Utilizarea atentă a îngrășămintelor ar duce la o utilizare optimizată a nutrienților de către plantă, fără pierderi în sol, în apele subterane sau în aer. Îngrășămintele speciale pot asigura un randament mai mare cu o utilizare redusă a nutrienților și a apei, astfel încât producția agricolă să crească, costurile să scadă, iar impactul asupra mediului să fie redus.

Multe regiuni din lume încă nu implementează aceste practici, iar aceste lacune pot fi acoperite doar prin cunoștințe, tehnologie și metode de lucru adecvate, care conduc la utilizarea optimă a nutrienților. În primul rând, însă, oficialii guvernamentali trebuie să fie conștienți de urgența promovării unei agende agricole de precizie.

Agricultura israeliană s-a dezvoltat în condiții dificile, unde pământul și apa erau rare, astfel încât oferă acum soluții tehnologice critice la provocările globale. Cu peste 70 de ani de experiență în dezvoltarea agriculturii în condiții de deșert sau semiaride, Israelul a devenit lider mondial în inovația agricolă. De exemplu, pentru a crește randamentul pe metru pătrat, au fost dezvoltate tehnologii pentru a perfecționa udarea și fertilizarea printr-o metodologie numită „fertirigare” – furnizarea de apă și îngrășământ direct la sistemul radicular, oferind astfel o soluție optimă, profesională, ecologică și rentabilă pentru diversele culturi.

Nutriția precisă a plantelor este vitală pentru impactul asupra mediului, economisind cantități considerabile de îngrășăminte, reducând transportul și aplicarea în sol, precum și scurgerile în apele subterane sau în râuri. De-a lungul anilor, Israelul și-a împărtășit cunoștințele acumulate și experiența cu alte națiuni, iar astăzi multe țări din întreaga lume practică pulverizarea foliară sau fertirigarea pentru a furniza eficient nutrienți plantelor.

Cu toate acestea, acest lucru este doar începutul. De exemplu, numeroase companii produc și instalează sisteme de irigare prin picurare în India, o țară agricolă vastă. Cu toate acestea, doar 5% dintre aceste sisteme implementate anterior utilizează îngrășămintele împreună cu irigarea. Rata de adoptare este mult prea mică, iar potențialul de economisire a resurselor și de reducere a daunelor de mediu rămâne imens. Guvernele trebuie să ia în considerare acești factori.

Până în prezent, industria agricolă și de nutriție a plantelor din Israel a dezvoltat soluții tehnologice durabile care abordează provocările agriculturii folosind sateliți, senzori, inteligența artificială (AI), date mari și multe altele. Aceste evoluții, care fac produsele israeliene extrem de dorite, plasează agricultura în prim-planul tehnologiei și inovației, adaptându-se la tendințele globale și respectând standardele de mediu și reglementările stricte.

Pe lângă statutul său de națiune nou-înființată și superputere în tehnologie, Israelul trebuie să-și folosească și reputația de putere agricolă/agro-tehnologică, combinând tehnologia și agricultura pentru a aborda provocările globale.

Trebuie să continuăm să conducem schimbările în agricultură pentru binele nostru și al generațiilor viitoare. Continuarea dezvoltării de tehnologii avansate și a unei game largi de soluții care să asigure randamente mari, să minimizeze utilizarea resurselor și să reducă pierderile pentru mediu este esențială. Acest lucru va atenua amprenta asupra mediului și va contribui la asigurarea securității nutriționale.

Dezvoltarea continuă a produselor, tehnologiei și soluțiilor în nutriția plantelor și diseminarea acestor cunoștințe la nivel mondial ar putea consolida statutul Israelului ca un jucător semnificativ și un lider pozitiv în abordarea provocărilor globale în alimentație, agricultură și mediu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole