27 octombrie 2021 - 14:07

INTERZIS la tăiere! Suprafețe mari din codrii României intră sub protecție totală

Interzis la tăieri și defrișări. Încă 3.700 de hectare de păduri cvasi-virgine din codrii României vor intra sub protecție totală. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a aprobat, la finele lunii octombrie, introducerea a încă 3.791,5 hectare de păduri cvasi-virgine în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasi-virgine din România, care se adaugă celor 6.998,2 ha avizate în luna septembrie.

Prin acest proces, în Catalog, care este în curs de revizuire, suprafața pădurilor virgine și cvasi-virgine incluse în protecție absolută crește la 43.823,36 hectare.

 

”Mă bucur să anunț că 2020 este anul în care Catalogul Național a înregistrat cea mai mare creștere de suprafețe, de când acest instrument a fost introdus, în anul 2016. Cu această nouă actualizare, vorbim despre peste 7.800 de hectare introduse în Catalog în acest an. Și încă nu am terminat. Mai avem în analiză, la minister sau la gărzile forestiere, studii pentru încă circa 13.000 de hectare. La toate aceste studii au fost făcute observații cu privire la conținut, ce au fost comunicate elaboratorilor pentru a fi efectuate completările și corecturile necesare. Imediat după finalizarea procesului, și aceste suprafețe vor fi avizate pentru a fi incluse în Catalog”, a declarat Mircea Fechet, Ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Potrivit MMAP, în luna august a acestui an au fost semnate contractele de realizare a studiilor prin care suprafaţa pădurilor virgine şi cvasi-virgine din România se dublează.

Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine a apărut în anul 2016 şi este instrumentul prin care aceste areale, identificate în teren, au fost puse sub protecţie strictă.

Comparativ cu datele din urmă cu patru ani, când doar zece judeţe aveau identificate şi incluse în Catalog păduri virgine, după finalizarea studiilor, numărul judeţelor va ajunge la 19.

interzis