8 decembrie 2021 - 13:44

Interzicerea glifosatului ar putea pune în pericol viața a peste 500.000 de români

Odată cu noua abordare privind politicile de mediu, Uniunea Europeană intenționează să adopte o serie de decizii radicale în ceea ce privește substanțele utilizate de fermieri. Una dintre ele este interzicerea glifosatului, erbicid utilizat la scară largă de către fermierii din România.

Deși anumite grupuri de interese și activiști de mediu susțin că substanța ar fi una extrem de periculoasă, putând să cauzeze chiar cancer, specialiștii în domeniu spun că aceste afirmații sunt nefondate și nu sunt susținute de dovezile științifice. 

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, administratorul Naturevo, Dr. Ing. Ioan Enoiu, a precizat că interzicerea utilizării glifosatului ar putea pune în pericol viața a peste 500.000 de români, vulnerabili la alergia provocată de ambrozie.

”Vă dau un exemplu privind interzicerea glifosatului. Avem legea ambroziei și o avem pentru că sunt peste jumătate de milion de români care sunt afectați de această febră a fânului care este foarte periculoasă, poate chiar mai periculoasă decât diabetul, poate și mai periculoasă decât COVID-ul, pentru că oamenii mor și noi căutăm alte explicații. Cu ce putem noi să combatem ambrozia? Cu glifosat, pe marginea drumurilor. Da, dacă bem glifosat este toxic, dar să știți că și sarea de bucătărie este complet toxică dacă se mănâncă într-o cantitate prea mare. Atenție, în general doza face otrava. (…) Este foarte posibil ca glifosatul să aibă o oarecare influență asupra micro-organismelor din sol. Mai este situația în care cei care aplică glifosatul sunt neglijenți și pot să distrugă culturile învecinate sau chiar propriile culturi, pentru că nu sunt atenți cum aplică tratamentul, dar acestea sunt greșeli care se pot corecta”, a precizat Ioan Enoiu pentru AGRO TV.

Potrivit specialistului, influența negativă pe care o are o astfel de interzicere asupra agriculturii din România este imensă, având în vedere problemele mari pe care le au fermierii cu buruienile din culturile agricole.

”Influența este absolut criminală asupra agriculturii, mai ales în țări ca a noastră, pentru că după o cultură, trebuie să vii și să distrugi buruienile pe miriște. Și așa, noi avem un ierbar în România, și doar cei care fac performanță distrug buruienile pe miriște și nu mai au acea invazie de buruieni în cultura următoare. Este o tehnologie întreagă să ajungi să distrugi buruienile”, a mai subliniat Ioan Enoiu.