„Asalt” cu buturugi la Ministerul Mediului. Se cere interzicerea exploatărilor forestiere în parcurile naționale

Mai multe buturugi, replici în mărime naturală ale rămăşiţelor copacilor tăiaţi, au fost plasate la intrarea în Ministerul Mediului, în cadrul unei acțiuni de protest organizate marți de comunitatea Declic pentru a cere interzicerea exploatărilor forestiere în parcurile naţionale, informează news.ro.

„Cerem interzicerea exploatărilor forestiere în parcurile naţionale. Membrii comunităţii vor aduce în faţa ministerului „victimele” tăierilor din parcurile naţionale. Numeroase buturugi, replici în mărime naturală ale rămăşiţelor copacilor tăiaţi, vor fi plasate la intrarea în sediul ministerului, cu mesajul: «dezastrul din parcurile naţionale nu mai poate fi ocolit cu vederea»”, au transmis reprezentanţii Declic.

Acţiunea de protest va fi urmată de o întrevedere cu ministrul Tanczos Barna.

Petiţia „Interziceţi tăierea pădurilor din parcurile naţionale” iniţiată de Declic a fost semnată până în prezent de peste 28.000 de persoane.

„Existenţa celor 13 parcuri naţionale ale României este pusă în pericol de tăierile masive de arbori. Parcurile au ajuns să fie zone de protecţie doar pe hârtie. Normele internaţionale spun că cel puţin 75 % din suprafaţa unui parc ar trebui să fie zonă strictă de protecţie. Adică să existe toleranţă zero pentru exploatări forestiere pe cel puţin trei sferturi din suprafaţa parcului. La noi este exact pe dos, suprafaţa zonelor protejate coboară şi până la 30%. În restul suprafeţelor se autorizează tăieri de arbori la fel ca într-o pădure încadrată de lege într-o categorie destinată exploatărilor forestiere. Distrugerile sunt într-atât de grave, încât pun în pericol clasarea şi statutul lor de parcuri naţionale”, susţin iniţiatorii demersului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole