INTERVIURI LA SIMPOZIONUL REGIONAL AFIR – 18 ANI

197

La evenimentul din Craiova, intitulat “Simpozionul regional AFIR – 18 ani“, AGRO TV a avut plăcerea de a discuta cu participanții acestui eveniment. Alături de reporterul nostru au fost pe rând Gheorghe Lepădat, Director general adjunct FNGC IMM, Alexandru Petrescu, Director general, FNGC IMM, Alexandru Potor,  secretarul de stat în cadrul MADR și Adrian Chesnoiu, Directorul General AFIR.

Evenimentul a avut loc cu prilejul aniversării a 18 ani de la înființarea primei Agenții de plăți care a gestionat fondurile europene pentru agricultură și dezvoltare rurală și a structurii sale aferente Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia.

 

REPORTER: Domnule Gheorghe Lepădat,  ați primit diplomă de onoare pentru activitatea pe care ați întreprins-o de-alungul timpului. Ce puteți spune despre acest lucru?

Gheorghe Lepădat: Reprezint Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru inteprinderile Mici și Mijlocii și avem un parteneriat deosebit cu Agenția pentru Finațarea Investițiilor Rurale, susținând toți aplicanții care au semnate contracte de finanțare cu aceată autoritate contractantă. Prin acordarea garanțiilor financiare în favoarea beneficiarilor publici sau privați, practic, am susținut implementarea unui număr important de proiecte pentru infrastructură rutieră, socială, pentru alimentare cu apă. Am contribuit la creșterea capacităților de producție ale beneficiarilor privați cât și la creșterea calității vieții în mediul rural. Am avut o implicare deosebită în acest parteneriat cu AFIR și sperăm să avem un rol deosebit de important așa cum am avut și în Programarea Financiară 2007-2013 ți pentru actuala Programare 2014-2020.

 

REPORTER: Domnule  Alexandru Petrescu, ați primit o diplomă de onoare pentru munca dumneavoastră.  Cum vă simțiți?

Alexandru Petrescu: Ne simțim onorați, în primul rând. Mă bucur că la împlinirea vârstei majoratului pentru AFIR, să primim această diplomă, care nu este neapărat a mea, este a institutului, a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, unde prioritizăm în mod special, dincolo de celelalte programe de finanțare pe care le avem, programele dedicate creștereii  nivelului calității vieții în mediul rural și este o recunoaștere a contribuției noastre la absorbția  fondurilor europene prin PNDR.

 

REPORTER: Un eveniment important, până la urmă satul românesc are viitor. Domnule Potor, ați făcut un bilanț al activității?

Alexandru Potor: Este adevărat, are un viitor. AFIR contribuie decisiv la creearea acestui viitor al satului românesc, din punctul meu de vedere, prin proiectele care sunt finanțate, prin susținerea fermierilor și nu numai! De asemenea, a autorităților locale și a celor care dezvoltă noi afaceri în mediul rural. Mă bucur că am avut prilejul să îi întâlnesc pe toți cei care au pus umărul la realizarea acestor proiecte. Atât experți, fermierii cât și presa, care ați promovat dezoltarea rurală și oportunitățile de investiții.

R: Cum se întrevede viitorul?

Alexandru Potor: Provocator! Ne așteaptă un sfârșit de an 2018 și un  început de an 2019 cu foarte multă muncă. Avem multe proiecte care au fost selectate și trebuie să treacă la partea de implementare. Bineînțeles că vor veni și o serie de provocări pe care suntem pregătiți să le abordăm și să fim alături de beneficiarii noștri.

Reporter : Domnule director, Adrian Chesnoiu, astăzi ați făcut un bilanț al activității, a renăscut satul românesc?

Adrian Chesnoiu: Da! A fost un moment în care am tras un pic anumite linii și am concluzionat că în acești 18 ani, agenția a reușit să aducă în Romania pentru beneficiarii noștri, aproximativ  13 miliarde de euro fonduri europene. Este o sumă consistentă, importantă. În toate cele 3176 de comune din Romania există cel puțin o investiție realizată cu sprijinul agenției pe care, cu onoare o conduc. Acest lucru arată, că agricultura românească și modernizarea ei are nevoie de sume de bani pentru a reuși să reechilibreze difernțele dintre comunitățile noastre locale. Pe de altă parte, sunt bucuros că sprijinul pe care AFIR-ul l-a acordat agricultorilor din România  m-a făcut să fiu mândru, când am citit într-un ziar francez  faptul că Romania va fi primul producător de porumb la nivel european. Un lucru îmbucurător, iar acest lucru nu s-ar fi putut fără să existe fără o finanțare propice în agricultură, fără să fie un nivel de angajament al statului român. Totul a fost făcut cu eforturi administative și cu eforturile statale.

Reporter : Spuneați că în zona Olteniei se puteau face mult mai multe lucruri.

Adrian Chesnoiu: Într-adevăr s-ar fi putut face mai multe lucruri dacă am fi avut un echilibru mult mai mare la momentul creionării Programului National de Dezvoltare Rurală. Exact, cum spuneam mai devreme, sper ca în viitorul program de dezvolare să existe un echilibru între  comunitățile cu resurse importante financiare si cei cu posibilități financiare mai reduse sau nu au avut acces. Toți locuitorii din mediul rural merită să se bucure de aceleași condiții de care se bucură cei din mediul urban.

Reporter : Cum se vede viitorul?

Adrian Chesnoiu: Viitorul, credem noi, se vede bine. Deja am consumat aproape toată alocarea financiară destinată investițiilor. Avem peste 20.000 de contracte incheiate și la final de program, vom reuși să atragem absolut  toți banii europeni. Suntem trecuți de 40%  gradul de absorbție efectivă la nivel de plăți în acest program și lucrurile arată din ce în ce mai bine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult