INTERVIURI AGRO TV LA CONFERINTA REGIONALA “ SOLUTII DE FINANTARE SI GARANTARE DE INVESTITII PENTRU INTEPRINDERI MICI SI MARI SI ALTE CATEGORII DE BENEFICIARI”

Joi, 25 octombrie 2018, a avut loc Conferinta Regională “ Soluții de finanțare și garantare de investiții pentru inteprinderi Mici și Mijlocii și alte categorii de beneficiari”. Reporterul nostru special a luat câteva interviuri  participanților conferinței printre care se numără, Alexandru Petrescu (Director general, FNGCIMM SA IFN), Gheorghe Lepădat (Director general adjunct, FNGCIMM SA IFN), Ciceronius Cumpășoiu (Director General, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional pentru pescuit și Afaceri Maritime) și Laurențiu Râșniță (Director Companii, Banca Transilvania).

 

 

Reporter Agro Tv:  Cum vedeți satul românesc în momentul de față și care este viitorul acesteia?

Alexandru Petrescu:  Fără discuție, satul românesc cunoaște o creștere a calității vieții cotidiene și o contribuție importantă, în ultimii ani, o are arhitectura instituțională a statului, fie că vorbim  de ministerul agriculturii, fie că vorbim de programul operațional de pescuit și afaceri maritime, fie că vorbim de PNDR, fie că vorbim de alte instrumente de finanțare din bugetul local, național sau instrumente de finanțare pentru atragerea fondurilor europene, satul redevine un loc aspirational, unde sa lucrezi, sa locuiesti si sa iti petreci timpul mai linistit decat in zona urbana.

R: Își pun foarte mulți anteprenori din mediul rural bazele în aceste fonduri ?

A.P:  Într-adevăr cum s-a intamplat și astăzi în cadrul conferinței de la Craiova, unde am avut prezenți foarte mulți decidenți din zona instituțiilor menționate puțin mai devreme, fie de aceste instituții, fie de noi, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, cu toții contribuim într-un ecosistem de sprijin pentru antreprenori fie că vorbim de cei  din mediul urban sau de cel rural, mi-a făcut plăcere să văd astăzi reprezentanți ai celor 26 de GAL-uri din regiunea sud-vest Oltenia. Prin prisma contribuției noastre, am emis scrisori de garanție pentru toți acești reprezentanți și alături de ei, la fel ca în anii precedenți, am reușit să materializăm multe dintre proiectele lor, majoritatea au avut mai mult de un proiect, alte GAL-uri au avut și 6 proiecte. M-am bucurat să văd o diversitate de proiecte, fie că vorbim de programul operațional de pescuit și afaceri maritime, proiecte de infrastructură rutieră, de apă și canal, centre educaționale, însă cu fiecare garantare pe care am emis-o, am semnat un plan îndeplinit în fața fie în fața cetățenilor pe care îi reprezintă, fie în cazul primăriilor, fie ai membrilor din cadrul diferitelor grupurilor de GAL-urilor si alte tipuri de organizare locală.

R: Putem vorbi de o flexibilitate a acestor programe în viitor?

A.P:  Constant avem o calibrare a programelor, astfel încât să întâlnească ca și soluție problemele pe care le ridică beneficiarii sau potențialii beneficiari. Deci, flexibilizarea nu este o acțiune punctuală ci un parcurs constant, și ține de înțelegerea și preocuparea autorităților vizavi de problemele pe care beneficiarii le ridică.

 

Reporter Agro Tv:  Domnule Gheorghe Lepădat, în conferința de astăzi  ați vorbit despre implementarea acestor programe. Puteți dezvolta subiectul?

Gheorghe Lepădat:  Conferința de astăzi, intitulată “Soluții de finanțare și garantare de investiții pentru inteprinderi Mici și Mijlocii și alte categorii de beneficiari” a fost destinată pentru diseminarea de informatii utile, pentru mediul antreprenorial, pentru reprezentanții unităților administrative teritoriale din mediul rural, pentru grupurile de acțiune locală, organizațiile utilizatorilor de apă pentru irigat și flaguri. Acest eveniment a fost organizat în parteneriat cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Autoritatea de Management pentru programul operațional de pescuit și afaceri maritime. Scopul acestei conferințe este de a reliefa rezultatele deosebite obținute în zona accesării surselor de finanțare din fonduri europene alocate țării noastre, mă refer strict pe zona mediului rural cât și pentru a comunica direct cu aplicanții care au în implementare proiecte derulate din aceste componente de finanțare. În permanență, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor inteprinderi Mici și Mijlocii (FNGC IMM)  vine în întâmpinarea aplicanților prin întâlniri punctuale în cadrul cărora detaliem mecanismul de garantare. Zona Olteniei reprezintă un pol maxim de atracție, dacă ne referim la Programkul Naționaal de Dezvoltare Rurală, Doljul ocupă primul loc la nivel national având cele mai multe proiecte garantate de către FNGC IMM. De asemenea, celelalte 4 componente ale regiunii, au manifestat un apetit deosebit pentru absorbția fondurilor europene, care s-a regăsit în creșterea calității vieții din mediul rural prin susținerea proiectelor de infrastructură rutieră, educațională, socială, alimentare și canalizare cu apă.

 

Reporter Agro Tv:  Domnule director, Ciceronis Cumpănășoiu,  ce puteți spune despre conferința de astăzi în care foarte mulți antreprenori își pun speranțele ca pescuitul în România să fie revigorat?

Ciceronis Cumpănășoiu: Suntem alături de FNGC IMM, care sunt partenerii noștri  în desfășurarea acestor proiecte pe  fonduri europene. De câte ori suntem invitați, venim să prezentăm potenșțialilor noștri beneficiari avantajele și modul în care pot să acceseze fondurile europene. Sigur, că aici era un pol mare de creștere a peștelui, acvacultură și de asemenea pescuit comecial de-alungul Dunării, fiind înainte de  1989.  Sperăm însă să se revigoreze, sunt câteva proiecte  implementate pe fostul programul operațional  în zona aceasta. Sunt de asemenea, câteva proiecte pe flaguri în  zona veche. Sperăm că și în noua programare să se îndrepte lumea spre programul nostru operational și să facă investiții în acvacultură în așa fel încât să revigorăm creșterea peșteluiîn acestă zonă.

Reporter Agro Tv:  La nivel national cum se prezintă situația?

C.C:  Sunt investiții de mare success care duc la creșterea cantității de pește. Altele acum încep să deruleze investiții pentru dezvoltarea capacitatăților de producție și reamenajearea fostelor ferme piscicole care au fost parasite între timp.

Reporter Agro Tv:  Domnule Laurențiu Râșniță, are nevoie orice antreprenor de lichidități  pentru a se dezvolta?

Laurențiu Râșniță:  În mod cert, Banca Transilvania este printre principalii finanțatori ai antreprenorilor din România. Suntem alături de  ei, atât de la începutul lor cât și pe parcurs. Avem o gamă largă de produse, practic acoperim toată piața de antreprenoriat, unde suntem  banca numărul 1 în acest moment, de la start-up nation până la companii corporate, dar nu neglijăm și instituțiile publice de care am discutat mai devreme, și implicit finanțarea și participarea la proiecte europene.

R :S-au ridicat foarte multe probleme astăzi privind finanțarea atât a OAT-urilor, cât și cel al persoanelor juridice. De ce nu și al celor fizice?

Laurențiu Râșniță: Finanțarea persoanelor fizice reprezintă unul dintre obiective principale ale băncii. Aici s-a discutat mai mult de finanțarea IMM-urilor care ușor-ușor își reîndreaptă atenția către garantarea și dezvoltarea acestui segment care este extrem de important pentru economia românească.