19 octombrie 2021 - 12:32

OUG pentru intervenția imediată unde se semnalizează prezența urșilor

În următoarea şedinţă de Guvern va fi adoptat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care permite intervenţia imediată în localităţile unde se semnalează prezenţa urșilor, a anunţat pe Facebook ministrul Mediului, Barna Tanczos.

„Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care permite intervenţia imediată în localităţile unde se semnalează prezenţa urşilor a fost finalizat. Azi (miercuri, 14 iulie – n.r.) am modificat textul proiectului în aşa fel încât acesta conţine propunerile Ministerului de Interne, respectiv ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Am eliminat toate obstacolele legale şi de interpretare, astfel încât Guvernul va adopta proiectul de Ordonanţă de Urgenţă în următoarea şedinţă de guvern”, a menţionat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Tanczos precizează că actul normativ are la bază o directivă europeană din domeniu, precum şi datele statistice analizate privind numărul apelurilor la 112 şi intervenţiilor jandarmilor.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă cuprinde, de asemenea, definiţia unor termeni care trebuie să clarifice modalităţile de intervenţie, pentru a nu se lăsa loc discuţiilor despre ce înseamnă intervenţie imediată, prin îndepărtare, tranchilizare, extragere, eutanasiere, împuşcare, cine sunt cei care participă la intervenţie şi cine este medicul veterinar împuternicit care are dreptul de a gestiona substanţele tranchilizante.