7 decembrie 2021 - 02:45

Interesele politice alterează tradițiile și folclorul. Desființarea unui renumit ansamblu artistic încinge spiritele

Iată că luptele politice au ajuns să se dea și pe tărâmul folclorului, după ce un renumit ansamblu artistic de profil a fost desființat zilele trecute.

Astfel, Consiliul Judeșean Bihor a hotărât pe 5 august a.c. desființarea Ansamblului Artistic Profesionist „Crişana” din cadrul Teatrului „Regina Maria” din Oradea, informează AGERPRES

Reacțiile nu au întârziat să apară, astfel că liderul grupului de consilieri PSD din Consiliul Judeţean Bihor, Felix Cozma, a declarat că hotărârea de desființare a renumitului ansamblu folcloric este ilegală şi a solicitat prefectului atacarea acesteia în instanţă.

„Noi am spus şi repet, cu legea în faţă: hotărârea este ilegală. Hotărârea de Consiliu va trebui să fie atacată, dacă Prefectura doreşte, şi sper ca domnul prefect să nu fie în concediu şi că va lua atitudine pe acest subiect, cu seriozitatea care ştiu că-l caracterizează, şi va ataca hotărârea. Noi o vom ataca în contencios administrativ şi, dacă va fi cazul, şi mai departe, în faţa instanţelor de judecată. De altfel, Consiliul Judeţean se va trezi cu o grămadă de procese din partea celor care sunt afectaţi direct de această hotărâre”, a declarat Felix Cozma.

Consilierii județeni PSD spun că nu se poate ca un ansamblu, „cu asemenea tradiţie şi cu un asemenea palmares”, care în ultimii zeci de ani a reprezentat judeţul și folclorul românesc cu succes atât în ţară, cât şi peste hotare, să fie efectiv desfiinţat „doar pentru a se crea impresia că se face din nou o mică revoluţie, sub umbrela aşa-numitei economii la buget”.

Felix Cozma a precizat că, potrivit OUG 21/2007, la articolul 8 al.5, hotărârile consiliilor locale sau judeţene prevăzute la alin. 92)-(4), deci unde se încadrează şi ansamblul folcloric, se adoptă cu votul a două treimi din numărul total de consilieri şi nu cu votul majorităţii consilierilor, cum a fost votat acest proiect de hotărâre.

Pe ordinea de zi a Consiliul Judeţean au fost fost, joi, 5 august, două proiecte de hotărâre care au vizat, pe de o parte, desfiinţarea Ansamblului Artistic Profesionist „Crişana” din cadrul Teatrului „Regina Maria”, iar pe de altă parte înfiinţarea Ansamblului Artistic Profesionist „Ţara Crişurilor” în cadrul Centrului de Cultură al Judeţului Bihor.

Având nevoie de o majoritate simplă, prima propunere a fost aprobată cu votul exclusiv al celor 23 de aleşi liberali, dar cea de a doua propunere, privind înfiinţarea Ansamblului „Ţara Crişurilor” nu a întrunit numărul de voturi necesare, 24, respectiv majoritatea calificată de două treimi, deoarece au votat împotrivă consilierii PSD și UDMR.

Răspunzând acuzațiilor venite din partea consilierilor PSD, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a motivat că deciziile celor două proiecte au fost luate pentru că „folclorul are puţină legătură cu teatrul”, în schimb „are mai multă legătură cu Centrul de Cultură”.

Totodată, Bolojan a anunţat că posturile desfiinţate din cadrul organigramei Teatrului „Regina Maria” vor fi reînfiinţate în organigrama Centrului de Cultură aproape în oglindă, cu doar câteva modificări: contractele de muncă vor fi pe perioadă determinate, posturile vor fi ocupate prin concurs, iar câţiva dintre dansatori vor primi salarii mai mici, nemaiacordându-se spor pentru studii superioare.

Cu toate acestea, palmaresul și istoria Ansamblului „Crișana” – un reper pentru folclorul românesc – vor rămâne o simplă amintire, având în vedere că, așa cum a menționat chiar chiar președintele CJ, denumirea ansamblului – „Crişana” – nu poate fi păstrată pentru că este înregistrată la OSIM de o asociaţie din judeţ.

Bolojan a mai declarat că şi-ar dori ca, după înfiinţarea noului ansamblu, cel puţin o zi pe săptămână o pereche de dansatori să se deplaseze în judeţ, la solicitarea primarilor, pentru a organiza ore de dans pentru copii, pentru a păstra tradiţiile.

Proiectul înfiinţării Ansamblului artistic „Ţara Crişurilor” va fi repus pe ordinea de zi în cursul lunii august.

Sursa foto: ebihoreanul.ro, credit: Remus Toderici