Înțelegere româno-iordaniană: Făină și ulei de floarea-soarelui contra îngrășăminte

Fermierii români ar putea beneficia de îngrășăminte la prețuri mai accesibile în viitorul apropiat, după discuțiile purtate astăzi, în Iordania, de ministrul român al Agriculturii.

Aflat într-o vizită oficială în Iordania, Adrian Chesnoiu a avut astăzi o întrevedere bilaterală cu ministrul Industriei, Comerțului și Aprovizionării, Yousef Mahmoud Al Shamali, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Discuțiile au vizat impulsionarea schimburilor comerciale, ministerul iordanian al Industriei, Comerțului și Aprovizionării organizând periodic licitații pentru importuri de grâu și orz, în funcție de cererea de pe piața internă, întrucât calitatea grâului românesc este foarte apreciată și respectă standardele solicitate de autoritățile iordaniene.

„Situația internațională impune îmbunătățirea dialogului direct între țările cu puternice relații comerciale, așa cum sunt cele dintre România și Iordania. Noile provocări creează și noi oportunități, iar România poate deveni un bun furnizor de ulei de floarea soarelui și de făină de grâu pentru poporul iordanian. Creșterea capacităților de procesare a semințelor de floarea soarelui în România poate suplini cantitățile de ulei furnizat în trecut de Ucraina către Iordania. Avem un parteneriat stabil ce poate fi dezvoltat în viitor prin cooperarea directă dintre producătorii noștri agricoli”, a susținut Adrian Chesnou în cadrul întrevederii.

Șeful MADR a vizitat astăzi și două fabrici de îngrășăminte care folosesc tehnologii inovatoare, unde a purtat discuții cu reprezentanții conducerilor companiilor, principala temă fiind schimbul comercial ce se poate realiza între cele două state, România și Iordania.

”Piața fertilizanților a fost puternic afectată de creșterile de prețuri pentru gazele naturale și căutăm soluții pentru a echilibra situația. Dacă în acest an, peste două treimi din necesarul de îngrășăminte a fost asigurat, pentru anul agricol viitor trebuie să luăm toate măsurile pentru a nu ne confrunta cu o lipsă de îngrășăminte pe piața din România. Ne dorim o colaborare cu producătorii de fertilizanți din Iordania pentru a asigura fermierilor români acces la îngrășăminte la prețuri cât mai accesibile”, a declarat Adrian Chesnoiu.

La finalul vizitei sale în Iordania, ministrul CHESNOIU va avea o întâlnire cu importatori iordanieni de animale, precum și cu alți oameni de afaceri interesați să investească în România, se mai arată în comunicatul MADR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole