Întârzieri la plata subvențiilor? Ce spune șeful APIA, Adrian Pintea

Odată cu implementarea noului Plan Național Strategic din 2023, sistemul informatic folosit de APIA va trebui și el modificat, astfel încât să corespundă cu noile scheme de plată. Există deja temeri în această privință, pentru că fermierii s-au mai confruntat și în trecut cu întârzieri ale plăților din cauza neadaptării la timp a sistemului informatic.

Cu toate acestea, directorul general al APIA, Adrian Pintea, spune că instituția este pregătită deja în acest sens și speră ca toate procedurile să decurgă fără probleme, astfel încât APIA să fie pregătită pentru începerea noii campanii, în martie 2023.

”Ne amintim ce a însemnat anul 2015 și începuturile lui 2016, când sistemul informatic funcționa cum funcționa și banii au fost luați cu întârzieri foarte mari. Sper ca PNS-ul să fie aprobat undeva în cursul lunii septembrie, pentru că dacă te uiți până în martie 2023, mai este destul timp, dar după aprobarea PNS și a tuturor actelor europene, vine legislația subsecventă pe care trebuie să o aprobe Guvernul și Parlamentul, iar toate aceste lucruri trebuie implementate în sistemul informatic. Unele dezvoltări noi, altele doar adaptate la noua politică și la noua legislație.

Lucrul bun este că noi suntem deja în procedură destul de avansată pentru noul contract pentru sistemul informatic, care eu preconizez că va fi finalizat undeva la sfârșitul lunii septembrie, astfel încât să nu existe niciun derapaj și niciun declic. Pe următorii trei ani, avem cu cine lucra, avem experiență atât noi, cât și dezvoltatorii, astfel încât martie 2023 să nu ne prindă cu întârzieri la plăți.

După ce va fi aprobat PNS-ul, vom organiza foarte multe caravane de informare, astfel încât și fermierii, și cei 5.000 de salariați ai APIA să fie informați, iar martie 2023 să decurgă lin. Pe viitor, sper ca schemele de plată să fie puține, ușor de aplicat și de implementat, iar la fel și controalele noastre, să fie clare, să ne descurcăm ușor și noi, și fermierii”, a precizat șeful APIA, Adrian Pintea, în cadrul unei conferințe organizate de Clubul Fermierilor Români.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole