28 octombrie 2021 - 15:12

Întâlnire de gradul zero între Adrian Oros și fermieri. ”Unde s-au evaporat promisiunile?”

În urma anunțului că banii pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă la culturile de primăvară nu au fost incluși în proiectul de buget pentru anul 2021, reacțiile din partea fermierilor nu au întârziat să apară. Mulți dintre aceștia, care se află în situații foarte dificile după pierderile suferite, se întreabă de ce nu se respectă promisiunile făcute în repetate rânduri de reprezentanții Guvernului.

În acest sens, Alianța pentru Agricultură și Cooperare a lansat o scrisoare-protest, adresată atât premierului Florin Cîțu, cât și ministrului agriculturii Adrian Oros, prin care le cer acestora să revină asupra deciziei și să îi despăgubească pe fermieri.

”Stimate domnule Premier, Stimate domnule Ministru al Agriculturii,  vă rugăm, în ultimul ceas, să vă respectați promisiunile făcute Alianței, exprimate în întâlnirile cu fermierii și în mass-media. Nu vă jucați cu destinele sectorului agroalimentar și prevedeți în Bugetul MADR 2021 suma de 1.000.000 mii lei pentru acordarea despăgubirilor cuvenite producătorilor agricoli aferente culturilor de primăvară 2020 calamitate de secetă!”, le-au transmis oficialilor reprezentanții fermierilor.

După această reacție, ministrul Adrian Oros, împreună cu președintele Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat, au convenit să se întâlnească și să negocieze astăzi cu reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ștefan Moraru, fermier din județul Călărași și membru al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), a vorbit despre subiectele care vor fi abordate în cadrul întâlnirii. ”În primul rând bănuiesc că colegii mei o să întrebe unde s-au evaporat promisiunile? Acesta este primul lucru care trebuie întrebat”, a precizat fermierul.

Pe lângă subiectul despăgubirilor, care este unul arzător, reprezentanții agricultorilor vor pune pe masa negocierilor și alte teme de interes, cum ar fi legea arendei sau irigațiile.

”Următoarele chestiuni pe care le punem în discuție de fiecare dată când ne întâlnim cu autoritățile sunt ceilalți pași și celelalte demersuri pe care le-am cerut și vechiului Parlament, iar acum le cerem noului Parlament. Este un moment bun să punem din nou pe tapet niște cerințe mai vechi legate de contractul de arendă, legate de dezvoltarea infrastructurii subterane de irigații”, a mai precizat Ștefan Morarul.

Fermierul din Călărași spune că legislația actuală îi împiedică pe fermieri să-și dezvolte sisteme de irigații performante, iar acest lucru trebuie corectat cât mai repede.

”Pe irigații avem o mare problemă, pentru că nu putem face dezvoltări de infrastructură subterană pe fonduri europene din cauza faptului că se cere autorizație de construcție când trasezi o conductă. Ca să faci această autorizație, legea cere să ai acordul tuturor proprietarilor terenurilor pe unde trece conducta. În momentul de față, ce faci la o conductă de 2-3 km, care traversează 100 de parcele? Sunt terenuri pe care nu există cadastru, nu există titlu de proprietate”, a explicat Moraru.

AGRO TV vă ține la curent cu toate noutățile de la întâlnirea fermierilor cu oficialii.